Tajemství Simonovy účasti nerozluštěno, Francouzi si na český tým věří

- Daniel Kubelka

Po českém daviscupovém týmu se tradiční tiskové konference před čtvrtečním losem zúčastnili také hráči francouzského výběru v čele s kapitánem Yannickem Noahem. Na bývalého skvělého tenisového baviče, což prokázal i během setkání s novináři, mířila většina otázek, odpověď na tu nejzásadnější v podobě účasti Gillese Simona ve víkendových bojích se však přítomní nedozvěděli.

Vyrovnaný souboj, na tom se všichni účastníci obou tiskových konferencí shodli. Velice důležitou pro vývoj čtvrtfinálového duelu tak bude sobotní čtyřhra, do které Francie nasadí vítěze nedávno skončeného Wimbledonu, dvojici Nicolas Mahut - Pierre-Hugues Herbert. Zatímco Mahut již zkušenosti s Davis Cupem má, jeho deblový patner zažije v týmové soutěži premiéru. Jak velký rozdíl podle něj bude mezi čtyřhrou ve Wimbledonu a v Třinci? „Nevím, jestli na to dokážu odpovědět, ještě jsem v Davisově poháru nehrál. Připravíme se však stejně, jako bychom hráli na kterémkoliv jiném turnaji,“ nedokázal Herbert najít před svou premiérou zásadní rozdíl mezi oběmi soutěžemi, v té týmové jej však ještě čeká další novota. „Bude to pro mě nová zkušenost i v tom, že jsem nikdy nehrál před českým publikem. Nemyslím si však, že to pro mě bude problém. Přijel jsem sem s velkým sebevědomím a cítím se skvěle,“ uvedl čerstvý wimbledonský vítěz.

Také jeho stálý spoluhráč do čtyřhry Nicolas Mahut se na téma sobotní čtyřhry vyjádřil. Složení českého týmu sice ještě není úplně zřejmé, avšak účast Radka Štěpánka je více než pravděpodobná. „Ještě nevím, proti komu nastoupíme. Radek Štěpánek je ale skvělý hráč. Vyhrál dva grandslamy, daří se mu v Davis Cupu. Umí zahrát výtečně  všechny typy úderů. Bude to opravdu obtížný zápas, ale budeme připraveni,“ tuší Mahut těžkou bitvu, do které však půjde pozitivně naladěn.

Hlavní slovo během úterní tiskové konference ale měl kapitán Francie Yannick Noah, který si pochvaloval prostředí třinecké Werk Areny. „Podmínky jsou zde  opravdu skvělé, kurt je perfektně připraveny,“ zhodnotil dějiště blížící se bitvy velitel francouzské posádky a pokračoval. „Očekávám velice vyrovnaný souboj, zda ale do něj nastoupí i Gilles Simon, to vám sdělím až ve středu,“ neprozradil odpověd na zřejmě nejzásadnější otázku Noah.

Šestapadesátiletý kouč Francie si je dobře vědom, jak je bitva o salátovou mísu v jeho zemi bedlivě sledována. „Davis Cup má ve Francii opravdu velkou a dlouhou tradici. Je u nás velice respektovaný. Samozřejmě,  pocit z vítězství je vždycky skvělý, obzvlášť reprezentujete-li celou zemi. Když jsem vyhrál Davis Cup jako hráč, bylo to pro mě něco speciálního. Udělám vše pro to, abych to zopakoval s tímto týmem,“ netají své ambice dvojnásobný vítěz mužské týmové soutěže.

Noah dorazil na tiskovou konferenci, jak u něj dobrým zvykem v dobrém rozmaru, a tak neopomněl připojit ke svým odpovědím několik vtípků.
Na otázku, zda si myslí, že současná generace je hladová po úspěchu, s úsměvem odpověděl. „Hráčům nedávám najíst, tak musí být hladoví,“ prozradil možný recept na úspěch během víkendového duelu vedoucí francouzské ekipy.

Kromě otázek na blížící se duel s českým týmem došlo i na v poslední době poměrně často diskutovaný problém dopingu. „Myslím, že po včerejším  náročném večeru by mi toho v moči hodně našli, asi bych se měl nechat otestovat (úsměv),“ začal svou odpověd opět drobným vtípkem francouzský trenér, pak ale přeci jen zvážněl. „Nevím, co bych na otázku dopingu řekl více než již bylo řečeno. Věřím, že jsou testy, které fungují a doufám že v budoucnu budou testováni všichni sportovci. Doping existuje všude a to nejen ve sportu.“

Noah je kromě tenisového odborníka také znám svou láskou k hudbě. Jak jde ale skloubit život muzikanta a tenisového kapitána? „Musel jsem si tento týden dát přestávku. Jsem ale opravdu šťastný, že jsem zpátky v tenisovém světě, že jsem v týmu. Sem patřím a proto jsem velice šťastný.“ uzavřel tiskovou konferenci před blížícím se losem Yannick Noah.