Tenisová mapa České republiky: Kde se rodí nejlepší hráči?

- Jan Vojkůvka

Rodiště s námi bývá spojeno po celý život. Je to náš domov, i když vyletíme z hnízda a odstěhujeme se. Která oblast, či město, je ale spojeno s nejlepší líhní českého tenisu. Rozhoduje velikost a počet obyvatel? Či je všechno pouhým dílem náhody? Podívejte se společně s námi, kde se rodí nejlepší čeští tenisté.

Asi málokoho překvapí, že největší líhní českého mužského i ženského tenisu je hlavní město Praha. Nejlidnatější město republiky má zkrátka dostatečné kapacity na to, aby produkovalo nejvíce tenistů. Za posledních sedmnáct let se v elitní světové stovce mužského a ženského žebříčku objevila spousta „Pražáků“.

Za všechny zmiňme Cyrila Suka, Lucii Hradeckou, Ivetu Benešovou, Jana Hernycha, Iva Mináře, velmi úspěšného deblistu Pavla Víznera, kapitána fedcupového týmu Petra Pálu, či Denisu Chládkovou a Sandru Kleinovou.

Je však kvantita zárukou nejvyšší úrovně?

Město Bílovec v Moravskoslezském kraji má okolo 7 a půl tisíce obyvatel. A přesto vyprodukovalo bývalou světovou dvojku Petru Kvitovou a nestárnoucí deblistku Květu Peschkeovou, bývalou světovou jedničku.

A první česká světová jednička ve dvouhře? Karolína Plíšková se narodila v Ústeckém kraji v městě Louny, kde tenisově se svým dvojčetem Kristýnou vyrostla.

Velikost města ještě neznamená, jak kvalitní tenista se v něm narodí. Své o tom ví Tomáš Berdych, rodák z Valašského Meziříčí, který se stal dlouhodobě jedním z nejlepších českých tenistů v samostatné historii. A ve „Valmezu“ se narodil taktéž úspěšný deblista Jaroslav Levinský.

Pokud zůstaneme na Moravě, ta České republice produkuje dlouhodobě vynikající hráče. Radek Štěpánek se narodil v Karviné, Petra Cetkovská v Prostějově. Ze Zlína je Renata Voráčová, nebo Jiří Novák, bývalá světová pětka. Z Brna pochází Lucie Šafářová a Lukáš Rosol. V Ostravě se narodila Daniela Bedáňová a kousek od ní v Opavě Zuzana Ondrášková. A v Olomouci vyrůstal Jan Hájek.

Když se vydáme mnohem více na západ, dostaneme se do Plzně, což je zlatá líheň českého ženského tenisu. Pochází odtud Barbora Strýcová, Sandra Záhlavová, či současná světová pětka v deblu Andrea Hlaváčková.

Z Jihočeského kraje pochází Tomáš Zíb, nebo Lukáš Dlouhý. Ze Středočeského pak Jiří Veselý, který se narodil v Příbrami, a kolínský rodák Bohdan Ulihrach.

A na severní části Čech? Ze severovýchodního Hradce Králové vystoupali ke hvězdám Robin Vik, Kateřina Siniaková, nebo Tereza Smitková. Bývalý elitní deblista Martin Damm pochází z Liberce.

Jednou z nejtalentovanějších Češek současnosti je pak Markéta Vondroušová, jež se narodila v Sokolově v Karlovarském kraji.