Žádný konec kariéry! Wawrinka chystá návrat v Melbourne. Z přístupu bývalého trenéra je v šoku

- Jan Vojkůvka

Švýcar Stan Wawrinka to neměl v uplynulých měsících vůbec jednoduché. Po operaci levého kolene se musel obrnit trpělivostí a čekat, až ho zdravotní stav opět pustí do tréninku. Když svolal na pátek tiskovou konferenci, dokonce se objevily spekulace, že by mohl předčasně ukončit kariéru. To se ale nestalo, Wawrinka je nažhavený na start nového ročníku.

Operace levého kolene přišla zhruba půl roku poté, co se poprvé objevily Wawrinkovy zdravotní patálie. Na turnaji v Basileji v roce 2016 se koleno poprvé výrazněji ozvalo, a situace se musela nakonec řešit operací, kvůli které od Wimbledonu nehrál.

Pro své fanoušky si ale na setkání s novináři v Ženevě připravil dobrou zprávu. „Koleno ještě není úplně stoprocentní. Dřu na sobě šest dní v týdnu, ale z tenisového hlediska jsem trochu pozadu. Cílem ale je zahrát si na Australian Open, i když nejsem ještě úplně zdravý,“ prohlásil Wawrinka. „Chodit o berlích bylo docela těžké, ale přestávka mi pomohla vzít si hlavně psychický odpočinek po těch letech, co jsem byl na svých limitech,“ přiznal.

Kromě odpočinku a přípravy na návrat však uplynulé měsíce nepřinášely moc dobrého. Wawrinka se musel často přemáhat, bojovat s bolestmi. A do toho přišlo jedno velké zklamání z kroku jeho bývalého trenéra Magnuse Normana. „Na posledních pěti měsících nebylo nic dobrého, abych byl upřímný,“ svěřil se Wawrinka. „Bylo to ohromné zklamání,“ řekl směrem k Normanovi.

„Nejen zklamání. Byl to šok,“ pokračoval. „V jednom z nejhorších momentů kariéry tak nějak očekáváte, že můžete počítat se svými blízkými. Ale s načasováním, kdy to oznámil, mě překvapil,“ přiznal Wawrinka.

K ukončení spolupráce mezi trojnásobným grandslamovým šampionem a bývalým švédským tenistou došlo ke konci října. Právě Norman stál za největšími Wawrinkovými úspěchy, když byl u všech tří grandslamů, které Švýcar vybojoval.

Je ale čas jít dál a uvědomuje si to i Wawrinka, který se na tiskové konferenci rozhovořil i o novém trenérovi. „Kdo to bude? V tuhle chvíli je stále se mnou Yannick Fattebert. Nového trenéra budu potřebovat na delší spolupráci, tak na 3 až 4 roky. Nějaká jména mám vybraná, řešením může být Annacone, se kterým jsem pracoval během travnaté sezony,“ uvedl Wawrinka.

Švýcar by se na kurty mohl vrátit už v Abú Zabí na exhibici v prosinci. O tomto svém kroku je však zatím nejistý a spíše svůj návrat směřuje do Melbourne. Kromě australského grandslamu by si Wawrinka měl během prvních čtyř měsíců nové sezony zahrát v Rotterdamu, Marseille, Indian Wells, Miami a Monte Carlu.