Djokovič má psychické problémy, na vrchol už nevystoupá, myslí si Rusedski

- Jan Vojkůvka

Andy Murray se vrátí na vrchol, Novak Djokovič už spíš ne. V takovou budoucnost mužského tenisu věří bývalá světová čtyřka a wimbledonský semifinalista Greg Rusedski, který vyjádřil pochyby o dostatečné mentální síle srbské hvězdy.

„Pro mě je Djokovič, i přes zranění lokte, spíš mentálním otazníkem,“ cituje Rusedskiho web tennisworldusa.org. Djokovič kvůli dlouhodobým problémům s loktem předčasně ukončil sezonu během Wimbledonu a ukončil tím jednu z nejhorších sezon za poslední roky.

„Byl nejlepším hráčem na světě, když byl držitelem titulů na všech čtyřech grandslamech, což se žádnému hráči od Roda Lavera nepovedlo,“ pokračoval Rusedski. „Jeho pád byl ale neuvěřitelný. Podle mě je to spíš psychický problém, jehož překonání může být náročnější než nějaké fyzické zranění.“

Rusedski se domnívá, že problémy vychází spíše ze Srbovy mentality. Poté, co dosáhl prakticky všeho, se mu přestalo výrazněji dařit. Po výhře na French Open v minulé sezoně se s ním začaly vléct dlouhodobé starosti, které jen nárazově dokázal zastavit úspěchem na turnajích v Torontu, Flushing Meadows, Dauhá a Eastbourne.

Naopak stále častěji docházelo k nečekaným porážkám, ať už od Querreyho ve Wimbledonu 2016, Istomina na Australian Open, Goffina v Monte Carlu či Thiema v Paříži. Když už se zdálo, že se Djokovič dal přeci jen dohromady a letos během travnaté části sezony ovládl turnaj v Eastbourne a ve Wimbledonu došel do čtvrtfinále, ozvaly se zdravotní trable. Čtvrtfinále v All England Clubu proti Tomáši Berdychovi ve druhé sadě vzdal a následně ukončil sezonu.

Bývalá světová jednička se má vrátit na dvorce na začátku nové sezony. Vstoupí do ni jako člen druhé světové desítky. A pokud jsou Rusedskiho domněnky správné, cesta zpět na vrchol může být hodně obtížná.