Kdo rozhádal české tenistky? Krupa je v Česku jedním z nejlepších

- Radek Štohl

V českém tenise je momentálně Tomáš Krupa snad nejpropíranější osobou. Čtyřiačtyřicetiletý kouč se po US Open rozhodl přijmout nabídku Karolíny Plíškové a ukončit tak spolupráci s Barborou Strýcovou. „Měla jsem knedlík v krku," reagovala nedávná vítězka Lince na odchod Krupy při poslední děkovné řeči. „Je to pro mě lidská rána," vrátila se ještě slovem k Plíškové.

Při vyslovení jména Tomáše Krupy se fanouškům hned vybaví úspěšný trenér. V hráčské kariéře se mu však tolik nedařilo, když ve dvouhře vyšplhal maximálně na 278. pozici. Větších úspěchů dosáhl Krupa v deblu, ve kterém si v kategorii Futures dokráčel pro čtyři tituly. Na okruhu ATP v Praze v roce 1994 dokonce společně s Pavlem Víznerem vybojovali finálovou účast, do hry o titul proti páru Nováček, Wilander ovšem nakonec nezasáhli.

O poznání lépe se Krupovi daří v roli trenéra. Jeho pořádná trenérská kariéra se začala psát od roku 2001, kdy přišel do Prostějova. O čtyři měsíce později musel zvážit, zda začne trénovat Tomáše Berdycha či Radka Štěpánka. Bývalý 124. deblista světa se rozhodl pro druhou variantu. A litovat nemohl.

Štěpánek se během vzájemného sedmiletého působení prodral do TOP 10 dvouhry, konkrétně se nacházel na osmé příčce světa. Mezi největší úspěchy momentálně osmatřicetiletého tenisty se v této etapě řadily dvě finále na turnaji Masters, a především čtvrtfinále Wimbledonu 2006. V deblu se Radku Štěpánkovi dařilo rovněž, před více než patnácti lety povyskočil až na třinácté místo.

Nejvýraznější dosavadní stopu zanechal Tomáš Krupa u jmenovce Tomáše Berdycha. S dlouholetou českou jedničkou se dali dohromady na začátku listopadu 2008 a jejich velmi úspěšná tažení trvalo až do prosince 2014. Berdych se u zrodu spolupráce nacházel na dvacátém místě světa, za rok a půl se však dostal na osmé místo žebříčku a z elitní desítky pod vedením Krupy již nevypadl.

Za úspěšné období se Berdych hned pětkrát kvalifikoval na závěrečný Turnaj mistrů, kde se před šesti lety dostal ze základní skupiny do semifinále, v bitvě o finále však podlehl Tsongovi ve dvou sadách. Zkraje března 2014 se navíc nyní dvaatřicetiletý hráč poprvé ocitl v TOP 5. Za šest let spolupráce Berdych navíc uhrál finále Wimbledonu (2010) a na US Open (2012) a Australian Open (2014) skončil těsně před branami finále.

Od sezóny 2015 však došlo ke konci spolupráce a Krupa byl na volné noze. Po půl roce volna začal trénovat Barboru Strýcovou, se kterou nejprve vydržel pár měsíců a působil jen jako poradce. V listopadu pak čtyřiačtyřicetiletý trenér převzal Jiřího Veselého, spolupráce s Veselým však byla ještě kratší. Český tenista přiznal, že si s autoritativním koučem nerozuměli mimo kurt. Následovala přestávka od tenisu, po které se Krupa podruhé ujal Strýcové.

Pod jeho drobnohledem se aktuálně pětadvacátá hráčka žebříčku učila hrát agresivněji a změnila myšlení na kurtu. Necelý čtvrt rok po obnovení spolupráce se Strýcová poprvé v kariéře probojovala do třetího kola French Open. Velmi povedený byl především začátek letošního roku – Češka uhrála čtvrtfinále v Aucklandu, semifinále v Sydney, aby následně prvně okusila, jaké to je hrát osmifinále Australian Open. Ve zbytku ročníku si ještě zahrála dvě semifinále, v neděli pak podruhé získala singlový titul.

Jak jde vidět, Tomáš Krupa je velmi úspěšným trenérem. Dařilo se mu jak s Radkem Štěpánkem, Tomášem Berdychem, tak i Barborou Strýcovou, která pod ním na dvou grandslamech vylepšila svá maxima. S Karolínou Plíškovou bude mít však Krupa ty největší cíle. Zda se pod ním Plíšková zvedne a dosáhne na grandslamovou trofej, se teprve uvidí. Odchodem k aktuální české ženské jedničce však bude muset dokázat, že ten krok stál za to.