Češi v akci: Strýcová zvládla v Birminghamu tři zápasy v jeden den, semifinále si zahraje v singlu i deblu

- Jan Havlovic

Travnatým turnajům v Birminghamu a Londýně včera počasí vůbec nepřálo, program několikrát narušil déšť. To se významně podepsalo pod páteční program, který tak přinesl větší porci zápasů. Barbora Strýcová si počínala na výbornou, po výhře nad domácí Watsonovou prošla i přes čtvrtfinále, v němž zdolala Pironkovovou z Bulharska. Na závěr dne zvládla zkušená Češka postoupit po boku Karolíny Plíškové i ve čtyřhře. Ve všech případech neztratila Strýcová ani set.

Hlavním tahákem pátečního programu českých tenistů byl souboj Heather Watsonové s Barborou Strýcovou. Duel 2. kola měl proběhnout na centrálním dvorci v Birminghamu již včera ve večerních hodinách, kvůli dešti se však utkání muselo odložit. Strýcová vstoupila do zápasu s domácí hráčkou skvěle, když hned v první hře prorazila servis Watsonové. Rozhodující náskok držela až do desáté hry, kdy sice přišla o svůj servis, následným rebrejkem však znovu získala rozhodující vedení a to v dalším gemu na druhý pokus přetavila ve výhru v úvodní sadě.

Druhý set zápasu byl dlouho vyrovnaný. Strýcové se však podařilo získat servis soupeřky v sedmé hře a o další rundu podání později nevyužila tři mečboly. Při svém servisu však dokázala proměnit hned ten druhý a celkově pátý v zápase a po výhře 7:5 a 6:4 mohla slavit postup do čtvrtfinále.

V tom se následně utkala s Bulharkou Cvetanou Pironkovovou. Češka dokázala prorazit hned první soupeřčin servis, který následně potvrdila svým podáním. Za stavu 3:1 ukradla Strýcová servis podruhé a sadu nakonec dovedla poměrně jednoduše do zdárného konce výsledkem 6:2. 

Druhou sadu začala lépe Pironkovová, která poté, co Strýcovou poprvé (a naposledy) v utkání brejkla, vedla 3:0. Náskok tří her si Bulharka hájila až do stavu 5:2, poté však předvedla kolaps, když prohrála pět gemů v řadě a tím i celý zápas. Bára si tak v sobotu zahraje o finále, v cestě jí bude stát Američanka Vandewegheová.

Třicetileté plzeňské rodačce se daří i ve čtyřhre. Na závěr pátečního programu si po boku Karolíny Plíškové zahrála ještě čtvrtfinále debla. Soupeřkami byly Darija Juraková z Chorvatska a Anastasia Rodionová reprezentující Austrálii. Český pár splnil svou roli favorita na výbornou, soupeřkám povolil v utkání trvajícím šestačtyricet minut jen tři hry.

Horáčková postupuje v Mariboru do semifinále

Gabriela Horáčková se v dnešním čtvrtfinále utkala s druhou nasazenou - Cornelií Listerovou. Pětadvacetiletá česká tenistka však do utkání vlétla ve velké stylu a první sadu ovládla v poměru 6:0. Horáčková ani ve druhém setu nepolevila ve svém výborném výkonu a nebohé Listerové uštědřila i druhého kanára! Svěřenkyně Romana Božka si připsala velmi cenný skalp, v letošní sezoně ještě tak vysoko postavenou hráčku neporazila!

Renata Voráčová s Demi Schuursovou si na prosluněné Mallorce finále čtyřhry nezahraje. V semifinále proti páru Dabrowskiová, Martinezová Sanchezová podlehla česko-nizozemská dvojice hladce ve dvou setech 2:6 a 1:6.

AEGON CLASSIC BIRMINGHAM (ženy, 846 000 USD, tráva, 2. kolo)

BARBORA STRÝCOVÁ (30.) - Heather Watsonová (GBR, 55.)  7:5, 6:4

BARBORA STRÝCOVÁ (30.) - Cvetana Pironkovová (BUL, 72.) 6:2, 7:5

Čtvrtfinále čtyřhry

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ, BARBORA STRÝCOVÁ - Darija Juraková (CRO), Anastasia Rodionová (AUS) 6:2, 6:1

MALLORCA OPEN (ženy, 250 000 USD, tráva, semifinále čtyřhry)

Gabriela Dabrowskiová (CAN), Maria José Martinez Sanchezová (ESP) - Demi Schuursová (NED), RENATA VORÁČOVÁ  6:2, 6:1

CHALLENGERY

POPRAD-TATRY CHALLENGER (muži, 42 500 eur + H, antuka, semifinále)

Kompletní zpravodajství z popradského turnaje můžete sledovat ZDE

ITF FUTURES

BRAUNSCHWEIG WOMEN´S OPEN 2016, Braunschweig (ženy, 25 000 USD, antuka čtvrtfinále)

MARIE BOUZKOVÁ (284.) - Šilin Xu (CHN, 260.)  1:5, skreč Bouzková

Infond Open, Maribor (antuka, ženy, 10 000 USD, čtvrtfinále)

GABRIELA HORÁČKOVÁ (1048.) - Cornelia Listerová (SWE, 543.) 6:0, 6:0