Po Laver Cupu Turnaj mistryň? Jsme na takovou akci připraveni, říká ředitel O2 areny Schaffer

- Jan Vojkůvka

Desítky milionů diváků na celém světě o víkendu sledovaly, jak v pražské O2 areně probíhá velký tenisový svátek. První ročník Laver Cupu se vydařil perfektně a organizátoři ze všech stran slýchají jen chválu. „Máme za sebou víkend nádherného tenisu. Potvrzujeme připravenost na pořádání takových akcí,“ raduje se po skončení souboje týmů Evropy a Světa ředitel O2 areny Robert Schaffer.

Desetitisíce návštěvníků přímo v hale, další miliony u televizních obrazovek. Celý svět viděl premiéru jedné z největších tenisových událostí současnosti. Setkání legend i vycházejících hvězd bílého sportu měla tu čest hostit Praha. Město, které stálo u zrodu soutěže, jež má ambice dosáhnout slávy golfového Ryder Cupu, který se stal určitým vzorem pro vznik Laver Cupu.

„Když jsme slyšeli první myšlenku Laver Cupu, tak jsme si po schůzce řekli, že tomu moc nevěříme. Kéž by alespoň deset procent z toho byla pravda,“ přiznal na tiskové konferenci Robert Schaffer, ředitel pražské O2 areny. „A dnes máme za sebou víkend nádherného tenisu, během kterého O2 arenou prošlo osmdesát tisíc návštěvníků s ohromným počtem prodaného občerstvení a piv,“ usmíval se.

Představení Rogera Federera, Rafaela Nadala, Johna Isnera, Nicka Kyrgiose, Tomáše Berdycha či Alexandera Zvereva mělo v Praze velký úspěch. Za ním stála v čele armáda pracovníků i dobrovolníků, aby vše vypadalo jako ze škatulky. „Těší mě, že i naprosto bez návodů a na koleně všechno proběhlo tak, jak jsme chtěli,“ potěšilo Schaffera. „Kdybychom věděli, jak až moc bude akce náročná, tak bychom si asi řekli o víc,“ smál se.

Na adresu Laver Cupu i všech, kteří jeho konání zaštítili, se snesla chvála ze všech stran. „Je hezké slyšet od zahraničních komentátorů slova chvály. Kéž by si další města vedla alespoň stejně dobře jako my,“ vyjádřil přání úspěchu čerstvě vzniklému Laver Cupu do dalších ročníků.

„Praha byla fantastická. Jedním z důvodů, proč jsme zvolili právě ji, byl ten, že jde o nádherné město,“ potvrdil jeho slova Steve Zacks, ředitel Laver Cupu. „Fanoušci zde tenis milují a Česká sportovní pořádá v O2 areně výborné akce. Myslím, že se zdejší lidé svého úkolu zhostili opravdu výborně. Diváků dorazila spousta. Fandili a vytvořili skvělou atmosféru, kterou si hráči užili," dodal.

Praha patří k vyhledávaným městům ze strany turistů z celého světa a její kulisy, jak potvrdil Zacks, byly jedním z důvodů, proč se z ní také stalo rodiště Laver Cupu. „Když někoho vezmete na Karlův most, tak nenajdete nikoho, komu by se tam nelíbilo,“ uvedl Schaffer. Důležitým faktorem byla také bezpečnost, se kterou v Praze nejsou problémy. „Je to čím dál tím větší téma a Praze to pomáhá. Potenciál města a O2 areny k pořádání podobných akcí ještě poroste. Posouvá nás to v úvahách,“ odtušil ředitel arény.

Po Laver Cupu by se nyní Schaffer ve spojení s Českou sportovní rád dostal k dalším velkým tenisovým akcím. Jednou z takových je i pořádání Turnaje mistryň, o kterém, podle vyjádření Miroslava Černoška, majitele České sportovní, probíhají jednání. „O2 arena potvrzuje připravenost k pořádání takové akce,“ podotkl Schaffer.