Martina Hingisová: Tenisová legenda, která v Česku není populární

- Jiří Vachtl

Legendární švýcarská tenistka dosáhla díky dvěma deblovým triumfům na letošním US Open na metu 25 grandslamových titulů. Hingisová tak v historických tabulkách odskočila Venus Williamsové a Steffi Grafové, které mají ve své sbírce 23 grandslamových trofejí a posunula se na desáté místo. Nestárnoucí Švýcarka je ve světě mezi fanoušky velice oblíbená. To se však nedá říct o Česku, kde jí mnoho lidí stále nemůže zapomenout smeč do obličeje Andrey Hlaváčkové, po které se odmítla omluvit. Pojďme si nyní společně připomenout kariéru této tenisové legendy.

Tenisové začátky
Hingisová se narodila v roce 1980 v Košících a rodiče jí vybrali jméno podle legendární Martiny Navrátilové. O sedm let později však s matkou emigrovala do Švýcarska, kde získala tamní občanství. V roce 1993 se stala nejmladší tenistkou, která kdy vyhrála juniorský grandslam. Na pařížském Rolland Garros se tehdy radovala v pouhých dvanácti letech. O rok později si svůj triumf zopakovala a ještě k němu přidala titul z juniorky slavného Wimbledonu. Už tehdy bylo jasné, že mladou tenistku čeká velká budoucnost.

Přechod mezi profesionálky
V říjnu roku 1993 se mladá Martina zúčastnila svého prvního turnaje ITF mezi dospělými ve švýcarském Langhentalu. A ve svých třinácti letech ho rovnou celý vyhrála. Debut na okruhu WTA si odbyla o rok později, kdy startovala na volnou kartu na domácím podniku v Curychu. Ve čtrnácti letech tehdy porazila 45. tenistku světového žebříčku Patty Fendickovou. Na dalším turnaji WTA v německém Filderstadtu pak celý svět šokovala výhrou 6:2, 6:1 nad Helenou Sukovou. Svoji první sezonu v profesionálním tenise pak zakončila na 87. místě světového žebříčku.

Nejmladší vítězka grandslamu
Rok 1996 byl pro kariéru Martiny Hingisové jistě zlomový. Na květnovém turnaji v Římě vyřadila tehdejší světovou jedničku Steffi Graffovou a došla až do finále. Německá tenistka jí porážku oplatila o několik týdnů později, kdy ji vyřadila v osmifinále Wimbledonu. Na tehdejším turnaji v All England Clubu se však Hingisová zapsala do tenisové historie. Po boku Heleny Sukové totiž ovládla dámskou čtyřhru a v 15 letech se tak stala nejmladší vítězkou grandslamu všech dob.

Životní sezona 1997
Švýcarská tenistka zažila v roce 1997 neuvěřitelný vstup do sezony, když vyhrála 37 zápasů v řadě. V tomto roce Hingisová ovládla Australian Open, Wimbledon i US Open. O zisk čistého kalendářního grandslamu ji tak nakonec připravila pouze finálová porážka z Roland Garros, kde překvapivě nestačila na Chorvatku Ivu Majoliovou. V březnu téhož roku se také poprvé stala světovou jedničkou ve dvouhře.

Zdravotní problémy a přerušení kariéry
V průběhu sezony 2002 začala mít Hingisová problémy s levým kotníkem. V květnu kvůli tomu musela podstoupit operaci a celou sezonu následně v říjnu nakonec předčasně ukončila. V únoru následujícího roku pak oficiálně oznámila přerušení své tenisové kariéry. Na tenisové dvorce se švýcarská tenistka plnohodnotně vrátila až v roce 2006, kdy se dokonce propracovala až na 6. místo světového žebříčku dvouhry. Na podzim roku 2007 běžná antidopingová kontrola odhalila užívání kokainu. Hingisová to rázně popřela. Přesto se však rozhodla ukončit kariéru. K tenisu se pak opět vrátila až v roce 2013.

Incident na olympijských hrách
Hlavním důvodem, proč švýcarská legenda není v České republice příliš populární, je incident, který se odehrál na Letních olympijských hrách v Rio de Janeiru. V semifinále čtyřhry tehdy Hingisová s krajankou Bacsinszkou porazily Andreu Hlaváčkovou s Lucií Hradeckou. Český pár přitom dělil od postupu do finále jediný míček. Během mečbolu českých tenistek se Hingisová propracovala od základní čáry k síti, kde se dostala k nahrané smeči, kterou nasměřovala přímo do obličeje Andrey Hlaváčkové. Otřesené Češky celé utkání ztratily a na medaili nakonec vůbec nedosáhly. Podrobnější lékařské vyšetření následně ukázalo, že Hingisová způsobila Hlaváčkové zlomeninu podočnicové kosti. Švýcarská tenistka se navíc odmítla Hlaváčkové omluvit, což vyvolalo mezi českými příznivci velkou vlnu nevole.

Osobní život
Švýcarská tenistka je mezi českými fanoušky také nechvalně známá kvůli svým vztahům. Hingisová je podle nich v partnerských vztazích podobně nestálá jako ve svých rozhodnutích o konci kariéry. Švýcarka totiž vystřídala řadu partnerů, byli mezi nimi například tenisté Magnus Norman, Julian Alonso, Ivo Heuberger, Justin Gimelstob. Mezi její bývalé partnery se pak řadí také fotbalista Sol Campbell a golfista Sergio Garcia. Čeští fanoušci jistě pamatují na její vztah s hokejistou Pavlem Kubinou, a také Radkem Štěpánkem, se kterým byla dokonce nějaký čas zasnoubená.