Mým cílem je první stovka, říká vítěz tří letošních challengerů Gerald Melzer

- Jan Vojkůvka, Daniel Kubelka

Žije ve stínu svého slavnějšího bratra, avšak s nelehkým úkolem se vypořádává skvěle. Dlouho musel objíždět pouze turnaje futures. Přišel ale rok 2013 a s ním proniknutí do druhé světové stovky. A tím cesta Geralda Melzera rozhodně nekončí.

Gerald Melzer vstoupil během pondělního odpoledne do turnaje v Popradu zápasem ve čtyřhře, do níž naskočil po boku svého krajana Dennise Novaka, s nímž porazili první nasazený chilský pár Peraltu s Podlipnikem-Castillou. Rakušané vyhráli 6:4, 3:6, 10:4 a pro Melzera je to tak další vydařený vstup na podnik Challenger Tour, na které se od roku 2014 specializuje, s menšími odbočkami na turnaje nejvyšší kategorie.

„Cítím se velice dobře. Jsem šťastný, že jsme vyhráli. Porazili jsme první nasazený pár. Na kurtu jsme si to užili, bojovali jsme. To byla naše hra,“ hodnotil zápas spokojený Melzer.

Pětadvacetiletý tenista si souhru s Novakem pochvaluje, oba se velmi dobře znají a dokázali to potvrdit i na dvorci. Přitom to byl právě Novak, který Melzera minulý týden vyřadil ze Sparta Prague Open. „Samozřejmě jsme to spolu probrali. Jsme dobří přátelé, před zápasem jsme se spolu rozehrávali. To se prostě stává, co můžete dělat. Jsem rád, že vyhrál, že se dostal až do semifinále. To je součást hry,“ odmítá veškerá možná negativa Melzer.

Průnik mezi vyvolené vrcholí letos

Svou kariéru skutečně nastartoval v roce 2012, kdy se mu podařilo vyhrát čtyři turnaje futures a o rok později ze získaných bodů dokázal vytěžit maximum. Dokázal vyhrát další turnaj ITF a především konečně přišly stabilnější výsledky na challengerech, díky čemuž pronikl do druhé světové stovky. O rok později už objížděl challengery a zkoušel své štěstí v kvalifikacích na turnaje ATP World Tour. Přišel také první titul v Morelosu a potvrzení pozice ve druhé světové stovce.

V sezoně 2015 se dokázal prosadit i na turnajích ATP, ačkoliv na challengerech marně vyhlížel další finále. V kolumbijském Quitu na turnaji 250 se prokousal skrz kvalifikaci do druhého kola a vše ještě vylepšil v Mnichově, kde ho zastavil až domácí Kohlschreiber v semifinále. Melzer stále zlepšoval svou hru a jeho tvrdá práce se vyplatila.

„Ano, mám opravdu velice dobrou sezónu. Cítím se velice sebevědomě,“ přitakává Melzer, jenž v této sezoně zvítězil na challengerech v argentinské Mendoze, kolumbijské Bucamaranze a také na betonech v mexickém Morelosu. K tomu si připsal finále v Sarasotě a několik čtvrtfinálových výsledků.

„První cíl je dostat se do první stovky. Ve zbytku sezóny neobhajuji příliš mnoho bodů a do této doby už jsem jich poměrně dost uhrál. Myslím tedy, že první stovka žebříčku bude můj cíl,“ potvrzuje touhu proniknout do míst, kde kupříkladu jeho bratr Jürgen zvládl svou kariéru nasměrovat až k pozicím v elitní desítce.

Jürgenův návrat ovlivnilo rameno, podotýká Gerald

Velkou inspirací pro Geralda je právě jeho bratr, ačkoliv své úspěchy si musel vybojovat sám. Nyní je mladší z bratrů Melzerových na nejlepší cestě proniknout do první stovky a pomoci mu v tom může i případný úspěch v Popradu, kde obhajuje pouze druhé kolo. Případný titul by aktuálně 120. hráče světa katapultoval velmi blízko, ne-li přímo do společnosti nejlepších světových tenistů (na základě výsledků ostatních tenistů by mohl vystoupat na 99. místo, pozn. redakce)

Sám však ví, že konkurence v Popradu je velká, ačkoliv nejvyšší ambice nepopírá. „Na turnaji jako je tento, Vaším cílem je samozřejmě na konci týdne vyhrát pohár, o tom není pochyb. Doufám, že tu odehraji dobré zápasy, že budu hrát tak, jak bych si přál hrát. Budu spokojen s tím, když budu hrát svoji hru. Uvidíme, co z toho bude.“

V Popradu startoval také Geraldův starší bratr Jürgen, ten však po zvládnutém druhém kole kvalifikace musel turnaj opustit kvůli zdravotním problémům. „Jsem šťastný, že mohl odehrát alespoň jeden zápas. Utkání vyhrál, ale operované rameno se mu znovu ozvalo,“ podotkl Gerald. „Byl to jeho první turnaj po devíti měsících. Chtěl zjistit, jestli je připravený, dobře tady potrénoval. Je rozdíl, jestli trénujete nebo hrajete zápasy. Bylo pro něj dobré vědět, jak na tom jeho rameno je. Nechtěl zbytečně riskovat, že se to zhorší. Myslím, že je to pro něj dobrý odrazový můstek,“ osvětlil situaci.

Na Geralda Melzera čeká vstup do singlové části turnaje v úterý, kdy se v prvním kole utká s českým kvalifikantem Janem Mertlem. Melzer, jako šestý nasazený, bude jasný favorit. Mertla přitom ve třetím kole kvalifikace měl čekat právě odstoupivší Jürgen. Nakonec se tak český hráč Melzerovi nevyhne, akorát to bude mladší a ve skvělé formě hrající Gerald.