Hingisovou, tu my známe! České duo si věří na grandslamový titul

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAjSTVÍ Z NEW YORKU: Na začátku roku byl výsledek téhle spolupráce ve hvězdách. Lucie Hradecká s Kateřinou Siniakovou brzy hrály o velké trofeje, pak ale přicházely strmé pády. „Občas jsme si říkaly, co se děje, že hrajeme tak špatně,“ přiznala Lucie Hradecká. Na US Open ale Češky všechno hodily za hlavu, zvládly prvních pět kroků a teď už zbývá jenom jediný ke grandslamové trofeji.

Finále nabídne souboj proti nestárnoucí Martině Hingisové a Jung-žan Čchanové z Tchaj-wanu. Může to být nejlepší odveta za smolnou porážku ve finále prestižního turnaje v Indian Wells. „Určitě z nás mají taky respekt, protože předešlé dva vzájemné zápasy jsme si prohrály spíš my samy,“ věděla Siniaková.

„Martina je porazitelná, já jsem ji taky v deblu porazila!“ připomněla loňský zápas na French Open, kdy ještě s Barborou Krejčíkovou zdolala Hingisvou a Mirzaovou 6:3 a 6:2. Celkově má ale Siniaková s Hingisovou negativní bilanci.

Že se Švýcarka ověnčená 24 grandslamovými tituly nedá snadno, věděla před nedělním finále i Lucie Hradecká. Sama už proti Hingisové zažila významnější zápasy – porazila ji třeba po boku Karolíny Plíškové při utkání Fed Cupu, naopak loňské finále Australian Open s ní společně s Andreou Hlaváčkovou prohrála.

Hradecká každopádně bude tou, která by měla do velkého nedělní finále vnášet více klidu. Dva grandslamové tituly už v deblu získala, a to včetně jednoho triumfu právě na Arthur Ashe Stadium, kde se finále US Open hraje. Největší tenisový stadion na světě tak v ní probouzí známé chvění.

„Před čtyřmi lety jsme tu porazily v semifinále sestry Willamsovy a ve finále pak Australanky Bartyovou a Dellacquaovou. Až půjdu na kurt, tak mi to asi v hlavě všechno naskočí,“ přemítala Hradecká. „Teď s Katkou to bude premiéra. Když do toho půjdeme s vervou a budeme si chtít zápas vyhrát samy, tak máme velkou šanci,“ dodala.

Pro jedenadvacetiletou Siniakovou to bude vůbec první grandslamové finále. A přestože má pořád hlavně singlové ambice, přiznává, že nedělní zápas se s žádným jejím úspěchem ve dvouhře srovnávat nedá.

„I když mám letos dva tituly ze singlu, tak grandslam je mnohem víc. Jsem hrozně moc ráda, že můžu být ve finále. Snad to zatím není konec,“ řekla tradičně usměvavá Siniaková před tím, než po vítězném českém semifinále vyrazily společně s Hradeckou ladit náladu do české restaurace v New Yorku.

„Já už tam minule ochutnávala tatarák a svíčkovou, byla výborná, tak dáme nejspíš stejnou kombinaci a trochu si odpočineme. Snad Katka moje pozvání přijme,“ obrátila se Hradecká na svou parťačku. „S radostí,“ potvrdila Siniaková.

Snad k jejich víkendovému menu přibude v neděli ještě šampaňské. Hradecká se Siniakovou vzkazují, že do finále dají veškerý zbytek sil. „Snad jsme ještě neřekly poslední slovo,“ uzavřela Hradecká.