Challenger v Popradu: Šátral na Zeballose nestačil

- Petr Šístek

K Janu Šátralovi jsou losy i nadále poněkud kruté a v úvodním kole popradského challengeru poměřil síly s 98. tenistou světa, Horaciem Zeballosem. Českému tenistovi se letos na antuce zatím příliš nedařilo a sérii špatných výsledků nedokázal prolomit ani pod Tatrami. S druhým nasazeným Zeballosem si vždy na úvod setů prohrál servis a utkání nakonec po zcela jasném průběhu ztratil poměrem 2:6, 1:6.

Petr Michnev, který se pro tento turnaj domluvil s tchajwanským tenistou Tsung-hua Yangem a jejich soupeřem pro úvodní kolo čtyřhry byl druhý nasazený polsko-běloruský pár Tomasz Bednarek, Sergej Betov. V úvodním setu favorizovaní Bednarek s Betovem potvrzovali své kvality, soupeřům nenabídli jediný brejkbol a sadu ovládli poměrem 6:3. V dalším dějství se hra vyrovnala, oba páry si dokázali jedenkrát sebrat servis a set tak vyústil v napínavý tiebreak, který nakonec Michnev s Yangem nejtěsnějším možným rozdílem prohráli, a s turnajem se tak loučí. 

„Dnes byla čtyřhra náročnější. Hráli dobře, čekal jsem, že nás přejedou, ale nakonec to nebylo tak jednoznačné. Rozehráli jsme se pak, bylo to sice 3:6, 1:4 s jedním brejkem dolů, ale oni udělali pár chyb, my jsme se rozehráli, já začal hrát trochu líp. Musím říct, že se nám pak začalo spolu hrát dobře. Pak už to bylo o jednom míči, jim vyšlo jedno prase v tiebreaku. Herně už nebyli o tolik lepší,“ řekl k utkání Michnev.

Na turnaji ve dvouhře končí ukrajinský mladík Vitalij Sačko, který dlouhodobě trénuje v České republice. V zápase se Španělem Rotou Batallou sice vyhrál první set a po prohraném druhém setu dokázal favorizovanému soupeři poměrně zavařit v rozhodujícím třetím dějství, ale na senzační postup do druhého kola to nakonec nestačilo a Batalla vyhrál rozhodující sadu 7:5.

„Byl to velice těžký zápas, on hrál pro mě velice nepříjemně. Hrál topspiny, což já moc nemám rád a myslím si, že na konci jsem ten zápas nezvládl hlavou,“ podotkl Sačko po utkání. 

Marek Michalička, jenž nastoupil do čtyřhry v Popradu po boku domácího Šprocha, se s deblovou soutěží loučí v prvním kole. Česko-slovenský pár nestačil na polskou dvojici a třetí nasazené Kowalczyka s Majchrowiczem. Michalička se Šprochem prohráli ve dvou setech 6:7, 2:6.

„Bohužel to nevyšlo. Myslím si, že v prvním setu to bylo vyrovnané, měli jsme nějaké šance a tiebreak byl o pár balonkách. Myslím, že to hodně o tom zápase rozhodlo,“ řekl po utkání Michalička. Jeho parťák Dominik Šproch ho doplnil: „Jsou zkušenější, to je jasná věc, jsou třetím nasazeným párem turnaje. Byli favoriti a to potvrdili.“

Řeč padla i na spojení Michaličky se Šprochem pro popradský turnaj. „Známe se z turnajů, hráli jsme proti sobě párkrát. Já měl od pořadatelů divokou kartu, jinak bychom se asi do debla nedostali. Prostě jsme si dali vědět, domlouvali jsme se už v Ostravě, tak asi takhle to probíhalo,“ upřesnil spojení Šproch.

Během pondělního odpoledne do turnaje v Popradu vstoupil i Gerald Melzer a to zápasem ve čtyřhře, do níž naskočil po boku svého krajana Dennise Novaka, s nímž porazili první nasazený chilský pár Peraltu s Podlipnikem-Castillou. Rakušané vyhráli 6:4, 3:6, 10:4.

„Jsem šťastný, že jsme vyhráli. Porazili jsme první nasazený pár. Na kurtu jsme si to užili, bojovali jsme. To byla naše hra,“ hodnotil zápas spokojený Melzer.

Na závěr programu pondělního dne Lukáš Dlouhý se Slovákem Andrejem Martinem dokázali ve třech setech porazit Romana Jebavého s Janem Šátralem, když je vyřadili po vítězství 10:4 v supertiebreaku.

Během odpoledne se podařilo na dvorcích také zastihnout Iva Mináře, který v sobotu během kvalifikace odehrál dva náročné zápasy, když zvládl uhrát jedno kolo a v tom druhém s Rumunem Dimou byl velmi blízko dalšímu senzačnímu postupu. Nakonec však prohrál 5:7 ve třetím setu.

„Hlavně jsem byl strašně unavený po šesti hodinách na kurtě. Už člověk není nejmladší nebo nejsem na to natrénovaný a bolelo mě celé tělo,“ přiznal Minář těžkosti po svém sobotním tenisovém maratonu.

11.6. Challenger v Popradu: Mertl si zahraje o hlavní soutěž s Melzerem, Minář uhrál jedno kolo

12.6. Challenger v Popradu: Melzer do zápasu s Mertlem nenastoupil, Michnev nestačil na Marterera

Pondělní utkání 1. kola dvouhry

Maxmilian Marterer (GER, 283.) – Dennis Novak (202.) 4:6, 6:7:(6)

JAN ŠÁTRAL (252.) – Horacio Zeballos (ARG, 98.) 2:6, 1:6

Vitalij Sačko (UKR, 1138.) – Oriol Roca Batalla (ESP, 233.) 6:4, 3:6, 5:7

Patrik Fabián (SVK, 598.) – Ruben Ramirez-Hidalgo (ESP, 243.) 3:6, 3:6

Pondělní utkání 1. kola čtyřhry

PETR MICHNEV, Tsung-hua Yang (TPE) – Tomasz Bednarek (POL), Sergej Betov (BLR) 3:6, 6:7(5)

MAREK MICHALIČKA, Dominik Šproch (SVK) – Mateusz Kowalczyk (POL), Adam Majchrowicz (POL) 6:7(4), 2:6

Martin Blaško (SVK), Alex Molčan (SVK) – Kimmer Coppejans (BEL), Joris de Loore (BEL) 2:6, 2:6

Julio Peralta (CHI), Hans Podlipnik-Castillo (CHI) – Gerald Melzer (AUT), Dennis Novak (AUT) 4:6, 6:3, 4:10

JAN ŠÁTRAL, ROMAN JEBAVÝ – LUKÁŠ DLOUHÝ, Andrej Martin (SVK) 4:6, 6:3, 4:10


Galerie