Deset dní do US Open: Nová pravidla v kvalifikacích, ale také netradiční pátý set

- Radek Štohl

Závěrečný grandslam letošního roku již klepe na dveře. Hlavní soutěž 137. US Open sice začíná až za deset dní, následující pondělí se ovšem rozjedou kvalifikační boje, ve kterých si tenisté a tenistky vyzkouší reformu pravidel. Americký major bude rovněž lákat typickými nočními zápasy, nebo tiebreakem v rozhodujícím pátém setu.

US Open se každoročně koná na přelomu srpna a září jako druhý nejstarší turnaj v tenisovém kalendáři. Prvního ročníku se v roce 1881 zúčastnili jen muži, o šest let později do boje o tuto trofej zasáhly také ženy. Kromě vizitky jednoho z nejdéle sloužících podniků se tento grandslam může rovněž pyšnit největším tenisovým stadiónem světa, kterým je Arthur Ashe Stadium s kapacitou 23 771 diváků. Od minulého roku je na tomto svatostánku zařízena zatahovací střecha.

Kromě velké historie je následující major u tenisových příznivců proslavený také díky pátému setu. Závěrečnou sadu totiž za stavu 6:6 rozhoduje tiebreak, zatímco na zbývajících turnajích velké čtyřky musí vždy jeden z hráčů vyhrát set alespoň o dva gemy.

Ve Flushing Meadows se velké oblibě také těší rozdělení zápasů na denní a noční sekci. Fanoušci bílého sportu mají jednak příležitost vidět své oblíbence i v noci pod umělými světly, organizátoři pak můžou přitáhnout do hledišť mnohem vyšší počet návštěvníků. Pořadatelé se největšího zájmu dočkali v roce 2009, kdy do ochozů zavítalo celkem 721 059 diváků.

Možná i to je jeden z důvodů, proč se organizátoři nebojí razantně zvednout prize money. Před dvěma lety činila tato hodnota “jen“ 42 300 000 amerických dolarů, v probíhajícím roce se celková částka zvýší už na 50 400 000 amerických dolarů. Účastník prvního kola hlavní soutěže dvouhry si přijde na 50 000 $, vítěz získá o 3 650 000 $ více.

Novinky v kvalifikacích
Čtvrtý grandslamový podnik letošní sezóny bude lehkým náhledem do budoucnosti. V kvalifikacích a juniorské soutěži se totiž vyzkouší reforma pravidel, která by v příštích letech mohla platit na všech turnajích. O co se bude přesně jednat?

Časové omezení:

Počítání před servisem - Tenisté budou mít 25 vteřin na to, aby po skončení výměny zahájili podáním novou rozehru. Jedná se tak o pět vteřin navíc, než oficiálně dovolují pravidla ITF. Čas se začne odpočítávat od chvíle, kdy umpirový rozhodčí zahlásí stav v gemu.

Vymezený čas na rozehrávku před zápasem - Tenisté budou mít před zápasem přesně pět minut na rozehrávku. Po dokončení periody umpirový rozhodčí tuto část ukončí. Hráči budou mít po tomto oznámení šedesát vteřin k tomu, aby začali dané utkání.

Koučování:

Trénování během zápasu - Mezi jednotlivými míčky bude mít trenér povolené trénovat svého svěřence., toto trénování bude však omezeno pouze pro trenéry v hřáčských boxech. Verbální koučování bude umožněno jen v případech, kdy tenista působí na stejné straně kurtu, kde má svůj box. Koučování pomocí signálů se umožní v momentě, kdy se bude box hráče nacházet na opačné straně dvorce.

Jestli se tyto novinky uchytí či nikoliv, si budeme muset počkat minimálně do příštího pondělí. Za tři dny se totiž rozjedou kvalifikace. Hlavní soutěže dvouhry začínají 28. srpna, vítězové všech soutěží by měli být nejpozději známi 10. září.