Pardubická juniorka: Rikl neztratil set s Paroulkem, dvouha chlapců i dívek již zná své semifinalisty

- Radek Štohl

Pardubická juniorka slaví letos devadesáté výročí. Ve společné bitvě o semifinále se utkali Patrik Rikl a Tadeáš Paroulek, ve vzájemném duelu byl lepší Rikl, který vyhrál ve dvou sadách 6:1 a 7:6. Do zítřejšího programu jej doprovodí Lušovský, Poštolka a Dubský. Také mezi divkami byly k vidění vyrovnané souboje, hned ve třech případech musel o vítězce rozhodnout třetí set. Postoupily Marková, Filip, Silná a Dörreová.

Čtvrtfinále dvouhry chlapců
Tadeáš Paroulek - Patrik Rikl 1:6, 6:7 (5)
Martin Trefný - Michal Lušovský 1:6, 0:6
Roman Poštolka - Evžen Holiš 6:0, 6:3
Jan Pleva - Marek Dubský 6:3, 3:6, 2:6

Michal Lušovský ve čtvrtfinálovém utkání jednoznačně porazil Martina Trefného, se kterým si poradil 6:1, 6:0. Tenisté si hned třikrát na začátku duelu neudrželi servis, poté však v zápase dominoval Lušovský.

Roman Poštolka si ve čtvrtfinálovém utkání zcela jasně poradil s Evženem Holišem 6:0, 6:3. Holiše během utkání provázely zdravotní problémy s břichem, které mu tak nedovolily podat stoprocentní výkon.

V duelu dvou největších favoritů turnaje dominoval Patrik Rikl, který zdolal Tadeáše Paroulka 6:1 a 7:6 (5). Vítěz juniorkské čtyřhry na grandslamu Roland Garros měl ideální start do utkání a první sadu vyhrál bez větších potíží. Ve druhém setu se hra srovnala, a Paroulek si dokonce vypracoval vedení 5:2 s jedním brejkem na kontě. To se mu však nepodařilo udržet a soupeř následně v tiebreaku dokonal obrat.

Trojici jistých semifinalistů doplnil Marek Dubský, který zdolal Jana Plevu po setech 3:6, 6:3, 6:2. Výhra se však nerodila lehce. Pleva vedl ve druhé sadě 3:1 a 40:15, pak však přišel obrat. "Věděl jsem, že jakmile dotáhnu ten gem na 4:1, bude to velmi dobré, pak jsem to však nezvládl a přišel můj odchod. Všechny údery byly krátké," svěřil se poražený čtvrtfinalista. Dubský se vzchopil, a po výhře druhého setu dokončil práci v tom třetím, kde vyhrál jednoznačně 6:2.

Čtvrtfinále dvouhry dívek
Johana Marková - Aneta Laboutková 6:2, 6:4
Kateřina Filip - Vanesa Nikolovová 6:2, 4:6, 6:3
Adriana Kovářová - Alexandra Silná 6:3, 6:7 (5), 4:6
Adéle Dörreová - Petra Machová 6:1, 5:7, 6:3

Johana Marková porazila v prvním duelu Anetu Laboutkovou jednozačně 6:2 a 6:4 a po dvou letech postoupila do semifinále. "Hrozně jsem chtěla tím čtvrtfinálovým sítem projít a jsem šťastná, že se to povedlo," podělila se o své pocity po zápase. "Soupeřka začala hrát ve druhém setu lépe, ale zvládla jsem otočit obítžné gemy, a to mi pomohlo psychicky," dodala.

V semifinále se po třísetové bitvě představí také Kateřina Filip. Ta porazila Vanesu Nikolovovou 6:2, 4:6 a 6:3. "Čtvrtfinálový zápas byl těžký, snažila jsem se hrát svou hru a zvládla jsem to líp," prozradila.

Další třísetový zápas se odehrál mezi Alexandrou Silnou a Adrianou Kovářovou. První jmenovaná v tomto duelu zvítězila 6:3, 6:7 a 6:4 a na své pouti turnajem porazila třetí nasazenou hráčku v řadě. "Ve třetím setu jsem dobře podávala, jednou jsem jí dokonce brejkla a byla jsem o dva gemy napřed. Podání mi hodně pomohlo," svěřila se.

 Adéla Dörreová porazila v posledním duelu Petru Machovou 6:1, 5:7 a 6:3. Dörreová vstoupila do zápasu excelentně, získala první sadu v poměru 6:1, jenže teprve poté začala ta pravá bitva a zápas se protáhl na více než dvě hodiny. "Ve druhém setu jsem začala hodně kazit a bylo to hodně vyrovnané. Na konci jsem začala hrát rychleji a naštěstí to vyšlo" doplnila.

Semifinále čtyřhry chlapců
13:50 Paroulek, Rikl - Jeníček, Vlkovský 7:6 (4), 7:5
14:00 Dubský, Štěpánek - Lušovský, Šimeček 1:6, 6:3, 10:3

Semifinále čtyřhry dívek
14:00 Hájková, Laboutková -Bužková, Vajsejtlová 6:1, 6:0
14:00 Kubáňová, Dohnalová - Josefová, Silná 4:6, 7:5, 10:5