Advantage Cars Prague Open by Zenova: Vondroušovou čeká ve finále Muchová, Šátral získal titul v deblu

- Radek Štohl

Turnaj Advantage Cars Prague Open by Zenova na pražské Štvanici, který pod svou značkou skrývá challengerový turnaj mužů a podnik ITF žen, v sobotu vyvrcholil závěrečnými boji. V ženském semifinále nadělila Markéta Vondroušová Allertové kanára, která sice získala druhou sadu, na obrat jí to však nestačilo. Český talent tak ve finále narazí na svou krajanku Karolínu Muchovou, která zdolala Italku Rosetallovou. Další česká radost zavládla na pražských kurtech po zisku deblového titulu Jan Šátrala, naopak singlové finále bude bez domácí stopy. Adam Pavlásek podlehl v semifinále Slovákovi Andreji Martinovi. Tenisový svět má na místě své redaktory, kteří přináší po zápasech exkluzivní rozhovory s českými tenisty.

Muži

Maden prvním finalistou singlu
Yannick Maden se na Challengeru v Praze stal prvním finalistou dvouhry. Sedmadvacetiletý tenista v semifinále hladce porazil Joao Domminguese 6:0, 6:4. Maden získal úvodní dějství za pouhých čtyřiadvacet minut, když dokázal zužitkovat všechny tři nabídnuté brejkboly. První sadu ukončil při vlastním podání po druhém proměněném setbolu. Druhý set byl až do sedmého gemu bez brejkbolu, mladší z hráčů v tomto gemu nedokázal ani napočtvrté v zápase odvrátit při vlastním podání hrozbu soupeře. Hned na to sice protihráče rebrejkl, o gem později ovšem ztratil popáté v utkání servis. Německý protivník následně duel dopodával, za celé klání využil všech pět brejkbolů. O titul si zahraje se Slovákem Martinem.

Pavlásek na finále nedosáhl
Český tenista Adam Pavlásek (127.) roli turnajové jedničky na pražském challengeru nenaplnil. Jako poslední český zástupce v mužské dvouhře totiž nestačil po hodině a čtyřiceti minutách na slovenského tenistu Andreje Martina. Už v prvním setu tahalo české želízko v ohni za kratší konec, neboť jeho soupeř se s ním vůbec nepáral. Martin se po sebevědomém výkonu mohl radovat z vítězství 6:1. Druhý set sice už tak jednoznačný nebyl, avšak ani zlepšená Pavláskova hra nakonec na prodloužení duelu nestačila. Jeho sok se po ubojovaném závěru sady, jež nakonec vyústila až do tiebreaku, nakonec mohl radovat z vítězství a postupu do finále pražského challengeru.

Jan Šátral získal letošní první deblovou trofej
Český tenista Jan Šátral spolu se svým deblovým parťákem, Rakušanem Weissbornem, dokázal na sto procent využít domácí prostředí. V prvním setu se v duelu s německou dvojicí Gero Kretschmer, Andreas Mies sice z vítězství radovali relativně brzo, neboť po dvou úspěšných brejcích celou sadu ovládli v poměru 6:3, druhý set však už patřil jejim soupeřům.

Německá dvojice si totiž i díky lepšímu podání pohlídala koncovku sady, čímž tak zápas musel dospět do supertiebreaku. Před závěrečným rozuzlením sice byly šance obou dvojic de facto padesát na padesát, avšak Šátral s Weissbornem nakonec dokázali své soky zdolat celkem hladce v poměru 10:3. 27letý český hráč se tak může radovat z první letošní deblové trofeje, naproti tomu jeho rakouský kolega se po triumfu v Budapešti těší už z druhého turnajového vavřinu v krátké době.

Ženy

Vondroušová zdolala Allertovou a zahraje si sedmé letošní finále
Markéta Vondroušová si zahraje na turnaji v Praze v sedmém letošním finále. Osmnáctiletá hráčka v semifinálovém duelu přehrála Denisu Allertovou, se kterou si poradila za hodinu a čtyřicet čtyři minut 6:0, 4:6, 6:3. V celém utkání bylo k vidění dvanáct brejků, v závěrečné sadě Vondroušová vzala soupeřce podání hned třikrát, naposledy v deváté hře, kdy využila třetí mečbol. 

Do zápasu vstoupila fantastickým způsobem Vondroušová, která díky třem brejkům v úvodním setu nadělila soupeřce kanára. Talentovaná hráčka navíc v prvním gemu druhé sady získala brejk a po jednatřiceti minutách hry to tak vypadalo na velký debakl. Allertová se však vzchopila a brejkem urvala první hru v zápase. Brejk se jí povedl i v šesté hře a za stavu 5:3 tak podávala na vítězství v setu. První nasazená ji sice v pravý čas brejkla, následně ale ztratila vlastní servis.

Třetí set začal podobně jako ten druhý, hráčky si navzájem sebraly vlastní podání. Vondroušové se to ale podařilo znovu v páté hře a když o čtyři hry později potřetí v setu protihráčku opětovně donutila ke ztrátě servisu, mohla se radovat z postupu do finále. V něm by ráda vybojovala celkově pátý letošní titul.

O titul se mladá Češka utká s krajankou Karolínou Muchovou.

 

Karolína Muchová nadále překvapuje, Italku Rosetallovou vyprovodila za 57 minut
Pražský turnaj se může těšit na čistě české finále! Markétu Vondroušovou totiž ve finále doplní její krajanka Karolína Muchová, která z pozice hráčky, jež dostala od pořadatelů divokou kartu, porazila i další žebříčkově lépe postavenou soupeřku. Olomoucká rodačka si totiž s o dva roky starší Italkou Camillou Rosatetellou poradila vcelku hladce v poměru 6:2, 6:2.

V první sadě sice ještě Rosatellová dokázala reagovat rebrejkem na své první ztracené podání ve druhém gemu, avšak v dalším průběhu setu už nedokázala odpovědět na hru lépe podávající české tenistky, která si v závěru setu vybojovala konstantním výkonem brejkbally, z nichž nakonec dva dokázala proměnit. Muchová si tak nakonec ovládla první sadu v poměru 6:2.

Druhá sada začala ze začátku velmi podobně, česká hráčka svou sokyni znovu hned při jejím prvním podání brejkla, což byl zřejmě velmi důležitý psychický moment pro 22letou Rosatellovou, která už nedokázala čelit v dalším průběhu setu rozjeté Muchové. Ta už podávala za stavu 5:1 ve svůj prospěch na vítězství, ovšem Italka nedovolila během gemu Muchové ani jeden fiftýn, čímž utkání ještě lehce zdramatizovala. Tuzemské překvapení turnaje ovšem už nedovolilo jakoukoliv zápletku, neboť soupeřce v posledním gemu zápasu do puntíku zopakovala situaci z předchozí hry, když si čistou hrou při servisu protivnice došla pro vítězství a první letošní postup do singlového finále.

Titul v ženské čtyřhře získaly Potapovová s Jastremskou
Na Štvanici se rozhodlo o majitelích první trofeje. Finále čtyřhry ovládly po celkem jednoznačném průběhu rusko-ukrajinská dvojice Anastasija Potapovová, Dajana Jastremská, které ve finále nedaly moc šancí na úspěch Rumunce Micheale Buzarnescuové s Ukrajinkou Alonou Fominovovou, neboť je vyprovodily po setech 6:2, 6:2 z kurtu za něco málo přes hodinu.

Semifinále dvouhry mužů

Yannick Maden (GER, 197.) - Joao Domingues (POR, 195.)[9] 6:0, 6:4
ADAM PAVLÁSEK (127.)[1] - Andrej Martin (SVK, 215.)[4] 1:6, 6:7 (6)

Finále čtyřhry mužů
Kretschmer, Mies (GER)[1] - ŠÁTRAL, Weissborn (AUT) 3:6, 7:5, [3:10]

Semifinále dvouhry žen
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (74.)[1]
- DENISA ALLERTOVÁ (100.) [3] 6:0, 4:6, 6:3
Camilla Rosatellová (ITA, 266.) - KAROLÍNA MUCHOVÁ (337.) 2:6 2:6

Finále čtyřhry žen
Potapovová (RUS), Jastremská (UKR)
- Buzarnescuová (ROU), Fominová (UKR)[3] 6:2, 6:2