Nadělil kanára Kordovi a zahraje si dvakrát o semifinále. Sedmnáctiletý Vrbenský si první Wimbledon užívá

- Filip Lefenda, David Schlegel

Když si v deseti letech vybíral mezi fotbalem a tenisem, zvítězila druhá možnost. A udělal správně. Sedmnáctiletý Michael Vrbenský sbírá počínaje letošním turnajem v Melbourne své premiérové grandslamové zkušenosti, na Britských ostrovech pak vůbec poprvé zápolí na trávě. Vede si na ni ale dobře – na Wimbledonu si v pátek zahraje o semifinále jak ve dvouhře, tak po boku Rakušana Rodionova i ve čtyřhře. „Cíle máme ty nejvyšší,“ přiznal vítěz loňského ročníku Pardubické juniorky v rozhovoru pro Tenisový svět přímo z místa dění.

Portugalec Vale, Američan Korda a naposledy Francouz Bittoun. Vrbenský zatím soupeřům nepovolil v singlu ani set a zaslouženě si proti Američanovi Kypsonovi zahraje o postup mezi čtyři nejlepší, což se mu letos na grandslamech ještě nepodařilo. V Austrálii došel do třetího kola, před měsícem v Paříži vypadl v kole druhém.

Právě v něm zde na Wimbledonu přehrál Sebastiana Kordu, syna slavného otce Petra, který byl svého času druhým hráčem světa a šampionem z Australian Open. Kordovi mladšímu nadělil v úvodním setu kanára, ten druhý pak získal aktuálně jednadvacátý junior na žebříčku skrze zkrácenou hru.

Cítil jste před zápasem s Kordou větší motivaci?
Motivace na utkání s Kordou byla stejná jako na každý jiný zápas. Sebastiana jsem poznal až v Paříži, kde jsme proti sobě hráli debla, jinak jsem ho vůbec neznal. Více o něm nevím.

V úvodním setu jste mu uštědřil kanára. Co se na kurtu dělo?
V prvním setu jsem dělal mnohem méně chyb než soupeř. Držel jsem míč ve hře, on zase naopak chyboval docela dost.

Druhá sada už byla vyrovnanější. Co ji rozhodlo?
Ve druhém setu už to bylo vyrovnané, rozhodlo tam pár balónů. Za stavu 5:4 jsem měl servis, bohužel jsem sadu nedopodával. Byl jsem trošku nervóznější. Ale jsem rád, že jsem to zvládl poté v tiebreaku.

Jak velké zkušenosti máte s trávou?
Hraji na ni druhým týdnem. První turnaj byl v Roehamptonu, tam jsem hrál poprvé v životě na trávě, takže s ní moc velké zkušenosti nemám.

Co All England Club?
Ve Wimbledonu se mi moc líbí. Je to krásný areál a užívám si to tady.

S kým v Londýně jste?
V Londýně jsem s mým trenérem, na dva dny se za mnou byly podívat i mamka se sestrou.

Co víte o vašem čtvrtfinálovém soupeři?
Další soupeř bude Patrick Kypson z Ameriky. Už jsme spolu hráli v Madridu na mistrovství světa v roce 2015. Ten zápas si moc nevybavuji, ale myslím, že jsem prohrál. Tak uvidíme, jak to dopadne tentokrát.

V deblu hrajete s Rakušanem Rodionovem. Odkud se znáte a jaké spolu máte cíle?
S Rodionovem se známe více méně z turnajů. V juniorech objíždíme ty samé, a tak jsme se domluvili před Paříží na dva grandslamy. Myslím si, že nám to docela klape. Cíle máme ty nejvyšší.