Nechápu, proč zápas nepřesunuli na centr, zlobí se Djokovič. Srb také poodhalil stav zraněného ramene

- Radek Štohl

Novak Djokovič, který ve středu odpoledne sehraje ve Wimbledonu čtvrtfinálový duel s Tomášem Berdychem, se po úterním duelu s Adrianem Mannarinem rozzlobil na pořadatele právě konaného grandslamu. Nelíbilo se mu především, že zápas proti francouzskému tenistovi musel kvůli epické bitvě Rafaela Nadala s Gillesem Müllerem sehrát až o den později, ačkoliv na centrálním dvorci bylo od 20:00 SEČ již volno. Bývalá světová jednička rovněž prozradila, jak na tom vypadá jeho zraněné rameno, nebo jak si pochvaluje spolupráci s Mariem Ančičem.

Otázku na toto téma si pokládal v pondělí každý tenisový fanoušek. Z jakého důvodu organizátoři nejslavnějšího turnaje světa nepřemístili zápas mezi Novakem Djokovičem a Adrianem Mannarinem na centrální kurt? Jejich duel se měl odehrát na dvorci číslo jedno po duelu Rafaela Nadala s Gillesem Müllerem, toto utkání se však nečekaně protáhlo až doby, kdy se nad areálem již začalo stmívat.

Zápas srbského tenisty musel být tak přeložený až na úterní poledne středoevropského času. To se však bývalé světové jedničce nelíbilo, protože nerozuměla skutečnosti, proč se toto osmifinálové klání nemohlo přesunout na centrální dvorec, na kterém se již dohrálo před osmou hodinou.

„Pro mě i pro Mannarina to byl dlouhý den," vzpomíná na pondělí čekání světová čtyřka pro web tennisworldusa.org. „Měli jsme se představit na kurtu číslo jedna jako jako třetí v pořadí, jak ovšem všichni víte, před tím se odehrál na tom kurtu epický zápas mezi Nadalem a Müllerem. Jelikož je ve Wimbledonu rychlý travnatý povrch a nehraje se zde v pátém setu tiebreak, bylo těžké předvídat, kdy tento zápas bude u konce," pokračuje dále třicetiletý tenista.

Oba hráči se museli během celého odpoledne a večera několikrát rozcvičovat, aby se poté zase usadili a odpočívali. Tato situace však Djokovičovi příliš nevyhovovala. „Mluvili jsme s rozhodčím a supervizorem, abychom celému procesu porozuměli. Osobně se domnívám, že nehrát ještě ten večer bylo od nich špatné rozhodnutí. Poslední zápas se na centr kurtu dohrál před 20:00 SEČ. Vezmeme-li v potaz, že na tomto dvorci mají střechu i světla, tak jsme mohli hrát do půlnoci," vysvětluje svůj pohled na věc jeden z favoritů turnaje.

Kvůli celé záležitosti šli oba protagonisté i za rozhodčím do kanceláře. „Šli jsme za ním před devátou hodinou, ten však uvedl, že všechno se děje z bezpečnostních důvodů. Byla to jeho jediná výmluva, jediné vysvětlení, kterého se nám dostálo. Neviděl jsem v tom žádnou logiku."

„Pokud jim šlo o to, že držitelé vstupenek na dvorec číslo jedna se nemohli dostat na centrální kurt, mohli tam přesunout lidi, kteří už byli na kopci. Mohli to pouze oznámit, nahrnout je tam a my mohli hrát," uvádí tenista, který nakonec v úterý porazil Mannarina 6:2, 7:6 (5), 6:4.

Jak by trojnásobný vítěz třetího grandslamu roku reagoval na zavedení tiebreaku v pátém setu? „Nevidím jediný důvod, proč to tak neudělat. Děje se to tak z důvodu, že Isner a Mahut odehráli jedenáctihodinový duel? Ano, bylo to skvělé drama, ale spíše pro diváky. Pro hráče to již tak úchvatné není, především pro to, že další či ten následující den musí hrát další zápas," nebrání se Srb případné novince. Tiebreak v pátém setu se hraje na grandslamech pouze na US Open.

V úterním zápase se u Djokoviče objevily problémy s ramenem, kterého ho sužovaly již během loňského léta. „Uvidíme, jak se to bude dále vyvíjet. Začíná se mi to vracet zpátky, ale stále s tím dokážu hrát," zakončil povídání trojnásobný vítěz neojblíbenějšího majoru sezóny.