Kouzelné! Britové po roce našli nového hrdinu, na Wimbledon se probojoval tenista z deváté stovky žebříčku

- Radek Štohl

Máte rádi pohádky? Zvláště ty britské? Tak se s tou další seznamte! Do hlavní soutěže Wimbledonu se totiž ve čtvrtek kvalifikoval Alexander Ward, hráč umístěný na 855. pozici světového žebříčku. Sedmadvacetiletý tenista přitom více jak dva a půl měsíce před začátkem bojů o třetí grandslam sezóny nevyhrál jediný ze sedmi soutěžní zápasů. Tímto úspěšným počinem napodobil Ward loňské šokující tažení Marcuse Willise, který se zastavil až ve druhém kole na Rogeru Federerovi. Zvládne nový britský hrdina uspět i v prvním kole proti Marcosu Baghdatisovi?

Zdálo se, že ten příběh nemůže již nic překonat. Marcus Willis se na konci června minulého roku nacházel na 772. místě žebříčku a do kvalifikace o nejslavnější turnaj tak nevstupoval s příliš velkými naději. Jeho šance na úspěch se rapidně snížily po prohraném prvním setu se Sugitou v poměru 1:6. Tento zápas však domácí borec obrátil, aby ve druhém kole vyřadil talentovaného Rubljova a následně ve finále zdolal i Daniila Medveděva.

A krásná pohádka tehdy pětadvacetiletého hráče ještě pokračovala. V úvodním kole hlavní soutěže si totiž poradil i s Berankisem, Litevce bez problémů porazil 6:3, 6:3, 6:4. Po čtyřech vydařených zápasech pak přišla na Birta snad ta největší pocta, které se mohl na turnaji dočkat. Na centrálním dvorci ho totiž čekal duel s Rogerem Federerem. Ačkoliv tento zápas nezvládl ve třech setech, mohl z podniku odjíždět se skvělým pocitem.

I letos byly na Willise upřeny zraky mnoha fanoušků. Znovu byl blízko. Ve třetím kole zrádných nástrah však prohrál s Marčenkem, kvůli čemuž nemohl podobný osud zopakovat. Británie si však záhy našla novou modlu. A možná, že ještě větší...

Alexander Ward začal svoji pouť mezi elitu v úvodním kole s Gerasimovem, s běloruským hráčem si poradil ve třech setech. Následoval duel s bývalým sedmačtyřicátým tenistou světa, kterým byl kdysi Go Soeda. Japonského protihráče smetl Ward po sadách 6:3, 6:1. Na závěr mu v cestě mezi smetánku chtěl vystavit stopku Teimuraz Gabašvili, ani ten to však nedokázal, když ve finále padl 7:6 (3), 4:6, 6:7 (6), 1:6. 

"Kvalifikovat se mezi nejlepší znamená pro mě naprosto vše. Domnívám se, že jsem si své místo náležitě zasloužil," uvedl po nečekaném postupu pro oficiální stránky Wimbledonu šťastný tenista, který v minulosti pobýval na 242. příčce světa.

Půl roku mimo hru...

V uplynulé sezóně se sice hráč pocházející z Northamptonu představil v hlavní soutěži zdejšího podniku, pouze však díky divoké kartě pořadatelů. Při předchozích čtyřech kvalifikačních pokusech vždy ztroskotal na prvním soupeři.

"Nikdy jsem předtím tady nevyhrál ani zápas, takže je pro mě naprosto nádherná chvíle. Dělám si starosti, abych z toho všeho nezešílel," pokračoval Angličan. Ten se loni na nejstarším turnaji světa střetl s Davidem Goffinem. Po jednoznačné porážce hned na dalším turnaji utrpěl zranění zápěstí, které ho vyřadilo na půl roku ze hry.

"Bylo to skutečně vážné. Navštívil jsem pár specialistů, nikdo z nich však nevěděl, co s tím je. Nakonec mi dali pár injekcí, které mi pomohly. Naštěstí jsem nemusel podstoupit operaci," vrátil se k nepříjemnému momentu.

Právě tato absence ho dostala až do poloviny deváté stovky žebříčku, kde se ocitá i nyní. Před kvalifikací Ward prohrál sedm utkání v řadě, přesto v důležitých utkáních zabojoval a stal se tak nejníže postaveným hráčem na žebříčku od roku 1998, který se kvalifikoval na grandslamový podnik.

"Nejprve jsem ani nepostoupil z předkvalifikace. V posledním kole jsem promarnil dva mečboly a prohrál 6:7 ve třetím setu. Na poslední chvíli mi ovšem pomohla divoká karta. Na začátek to ode mě nebylo nejideálnější, poté však mé výkony šly zápas od zápasu nahoru," přemítá jeden ze sedmi Britů v letošním hlavním poli.

A jak reaguje na přirovnání s Willisem, jeho dobrým kamarádem a tréninkovým parťákem z Národního Tenisového Centra? Ani tolik neusilje o setkání se s největšími ikonami tohoto sportu.

"Lidé se ptali, jestli bych spíše preferoval zápase s Federerem na Centr kurtu, nebo utkání, kde mám větší šanci uspět. Zajisté bych volil druhou variantu. Jelikož jsem minulý rok hrál v hlavní soutěži, nebyl by to tak pohádkový příběh. Jeho cestu však mám v hlavě a za mě si zaslouží jednoznačný respekt," zakončil úspěšný kvalifikant.

Jestli bude nová pohádka pokračovat, se diváci dozví v úterý. V druhý hrací den totiž Alexander Ward vyzve Marcose Baghdatise, který se dříve objevil na osmém místě světového žebříčku.