Změny v týmových soutěžích na obzoru? Davis Cup by se měl hrát na dva vítězné sety

- Jan Vojkůvka

Představenstvo ITF se v úterý dohodlo na balíčku reforem, které by měly vejít v platnost během nadcházejícího ročníku Davis Cupu a Fed Cupu. Nejzásadnější změna se týká mužské soutěže, od roku 2018 by se měly zápasy dvouhry hrát pouze na dva vítězné sety.

Členové představenstva předloží změny k finálnímu schválení na srpnové výroční valné hromadě v Ho Či Minově Městě ve Vietnamu. Podle prezidenta ITF Davida Haggertyho se však jedná již jen o formalitu.

„Davis Cup a Fed Cup jsou dvěma nejvýraznějšími týmovými soutěžemi ve sportu, ale není žádných pochyb o tom, že je nutné provést určité změny, abychom maximalizovali jejich potenciál. I když stále potřebujeme schválení na výroční valné hromadě, jsme přesvědčeni, že naše národní asociace uvidí, že hlasování pro tyto reformy bude volbou pro dlouhodobou budoucnost našich soutěží a našeho sportu,“ uvedl Haggerty ve svém prohlášení.

Balíček reforem, který by měl podle plánu vstoupit v platnost během roku 2018, obsahuje mj. tyto změny:

  • Všechny zápasy dvouhry v Davis Cupu budou hrány na dva vítězné sety. Bude ponechán třídenní formát s tím, že sobotní čtyřhra bude nadále hrána na tři vítězné sady.
  • Finalisté Davis Cupu i Fed Cupu budou mít garantovanou volbu pořadatelství zápasů prvního kola v následujícím ročníku soutěží.
  • Náklady na pořádání zápasů budou pro národní asociace sníženy.
  • Zároveň byly přijaty a jsou vyhodnocovány nabídky na pořádání finálových zápasů Davis Cupu a Fed Cupu. Představenstvo se ohledně této záležitosti znovu sejde tento měsíc, kdy by mělo padnout rozhodnutí, zda se finálová kola budou hrát na neutrální půdě či nikoliv.