RPM Prague Open: Rikl postupuje po skreči soupeře, Staněk končí. Favorit Šátral nezaváhal

- Petr Šístek

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z DĚJIŠTĚ TURNAJE – Úterní program pražského turnaje futures RPM Prague Open zahrnuje polovinu zápasů úvodního kola hlavní soutěže. Nasazená jednička Jan Šátral poměřil síly s krajanem Dominikem Kellovským, kterého přehrál ve dvou setech, a Matěj Vocel se v souboji kvalifikantů utkal s Markem Semjanem, proti němuž potvrdil roli favorita. Robin Staněk bohužel nestačil na Lasla Urrutiu Fuentese a Patrik Rikl postoupil přes Bosňana Fatiče, který mu utkání za stavu 0:6 a 0:2 skrečoval.

Zdravotními problémy sužovaný Staněk v Praze končí

Robin Staněk v úvodním kole podlehl Laslu Urrutiovi Fuentesovi po setech 3:6, 7:6(5) a 2:6. Český tenista hned v úvodu utkání přišel o svůj servis, což jej stálo celý první set. Ve druhém dějství se Staněk při svém vedení 4:3 s výhodou brejku nechal dlouze ošetřovat a bylo velmi nejisté, zda bude v utkání pokračovat. Přestože následně o výhodu brejku přišel, dokázal druhou sadu ovládnout v tiebreaku, čímž si vynutil třetí set. V něm již ale na svého soupeře nestačil a s turnajem se tak loučí.

Šátral potvrzuje roli favorita

Největší hvězdou pražského turnaje se stal na divokou kartu startující Jan Šátral, který jako jediný člen druhé stovky světa zaujal pozici nasazené jedničky a na úvod poměřil síly se svým krajanem Dominikem Kellovským. Zatímco v prvním setu Šátral prokázal, proč patří k favoritům turnaje a zvítězil hladce 6:2, ve druhém setu čelil velmi nepříznivému vývoji zápasu. Po ztrátě podání v šesté hře čelil dokonce stavu 2:5, ale zvládl kritickou situaci napravit a třemi gemy v řadě včetně úspěšného brejku srovnat na 5:5. Nakonec si vynutil rozhodující tiebreak, ve kterém zápas zakončil vítězstvím 7:2.

„Byla to docela bída,“ ulevil si Šátral po utkání. „První set byl dobrý, ale ve druhém jsem se strašně trápil, měl jsem 2:5 a k vítězství jsem se protrápil. Na jednu stranu to může být dobré, ale na druhou to zas tak dobrý není,“ pokrčil rameny. „Ale potřebuji i takovéhle zápasy vyhrávat, protože jsem je letos víceméně všechny prohrál, když jsem hrál špatně a trápil jsem se. Takže je dobré, že jsem vyhrál.“

Vocel skrz kvalifikaci do druhého kola

Postup do druhého kola vybojoval také kvalifikant Matěj Vocel, jenž se utkal s jiným úspěšným kvalifikantem - Slovákem Markem Semjanem. V souboji rozehraných tenistů sice Vocel ztratil hned na úvod podání, ale to bylo jeho jediné zaváhání za celý zápas. Po zbytek utkání předvedl povedený výkon jak na servisu, tak na returnu a zvítězil 6:3, 6:3.

Rikl postupuje po skreči soupeře

Patrik Rikl v úvodním kole narazil na Nermana Fatiče, který mu za stavu 0:6 a 0:2 utkání skrečoval. Ačkoliv výsledek utkání vypadá zcela jednoznačně, český tenista čelil sedmi brejkbolům a na kurtu strávil 49 minut. V osmifinále se Rikl utká s Laslem Urrutiou Fuentesem. "Byl to dobrý zápas, nastoupil jsem na soupeře v dobré intenzitě a šel jsem si pro každý bod. Je ale smůla, že se mu něco stalo," exkluzivně zhodnotil Rikl utkání pro Tenisový svět.

Rozhovory po zápasech čtyřhry

1. kolo dvouhry

Pavel Kotov (RUS)(Q) – Tobias Simon (GER)[5] 2:1, skreč Simon
Alexander Vasiljenko (RUS)[7] – Marvin Moeller (GER) 7:5, 6:1
ROBIN STANĚK [6] – Laslo Urrutia Fuentes (CHI) 3:6, 7:6(5), 2:6
Elmar Ejupovič (GER) – Alexandar Lazarov (BUL) 1:6, 5:7
Nerman Fatič (BIH) – PATRIK RIKL (WC) 0:6, 0:2, skreč Fatič
Marek Semjan (SVK)(Q) – MATĚJ VOCEL (Q) 3:6, 3:6
JAN ŠÁTRAL [1](WC) – DOMINIK KELLOVSKÝ 6:2, 7:6 (2)
Julian Lenz (GER)(Q) – Ricardo Hocevar (BRA)[8] 6:3, 5:7, 7:5

1. kolo čtyřhry

Dischinger, Sant'Anna (oba BRA)[3] - Cernoch (USA), VRBENSKÝ [WC] 4:6, 7:5, 10:1
KRSTEV, VEJVARA - GENGEL, SÜČ 6:4, 2:6, 9:11
Kekerčeni (UKR), Nolan (AUS) - BOLARDT, VACHTL 6:2, 6:4
JENÍČEK, SOLAŘ [WC] - Eshmade, Puodziunas (oba AUS)[2] 3:6, 1:6

RPM Prague Open den po dni:

Pondělí 15. 5.:

RPM Prague Open: Krstev s Vocelem se kvalifikovali do hlavní soutěže. Ta byla odpoledne rozlosována

Neděle 14. 5.:

RPM Prague Open: Do finále kvalifikace prošli Vocel, Bolardt, Krstev a Paroulek

Sobota 13.5.:

RPM Prague Open: V prvním kole kvalifikace nastoupí dvacítka Čechů