Musím si z obou zápasů vzít to pozitivní, říká sedmnáctiletá Vondroušová. Nyní si chce konečně odpočinout

- Jakub Slunečko, Filip Lefenda

Sedmnáctiletá Markéta Vondroušová končí na turnaji J&T Banka Prague Open v osmifinále. V tom srdnatě vzdorovala 33. hráčce světa Chorvatce Konjuhové, ve druhém setu dokonce zdramatizovala již téměř ztracený zápas, v tiebreakové bitvě už ale štěstí neměla. Talentovaná Češka, která od začátku sezony odehrála na padesát střetnutí, po vyřazení z domácího turnaje doufá, že si konečně najde čas i na odpočinek a doléčení šrámů.

Markéto, jaké je vaše zhodnocení zápasu?
Myslím si, že jsem neodehrála špatný zápas, ale v klíčových momentech byla soupeřka lepší. Nebylo to až tak špatné, více toho ale zabila, a to byl důvod, proč vyhrála.

Jak jste na tom byla se silami? Přeci jen vás v utkání prvního kola trápily křeče…
Bylo to dobré, ale jsem trošku "nachcípaná". Mám docela kašel. Vždycky když jsme hrály delší výměnu, tak jsem pak musela vykašlávat. Ale nijak zvlášť mě to neomezovalo, hrála jsem normálně. Síly už ale po tom všem trochu chybí. Dělala jsem, co jsem mohla.

Ve druhém setu to vypadalo, že Konjuhová může zápas rychle ukončit, ale vy jste ještě zabojovala. Řekla jste si, že jí to nechcete nechat zadarmo?
Ona od stavu 5:2 udělala pár chyb, které do té doby neudělala. Asi i trochu znervózněla, protože si říkala, že to musí dohrát. Trošku mi těmi chybami pomohla, ale zase ten gem na 6:5 zahrála dobře. Měla takové výkyvy. Tiebreak zahrála lépe.

Věřila jste v tiebreaku, že jej ještě můžete otočit?
Bylo to 1:1, pak jsem zkazila return, 2:2. Pak už furt vedla, bylo to 2:4, 2:5, 2:6… To už nějaké velké šance nebyly.

Na turnaji jste obhájila loňský výsledek. Jaké jsou pocity, jak ho hodnotíte?
Jsem ráda, že jsem si obhájila kolo. Bylo to docela těžké. Zahrála jsem si dva super zápasy a musím si z nich vzít to pozitivní. Teď budu trénovat na Trnavu a uvidíme.

Dnes jste musela podstoupit poměrně dlouhé čekání na utkání…
Rozehrávku jsme měli ve dvanáct, pak jsme obědvali. Rozcvičovala jsem se asi třikrát, na kurtu přede mnou se hrálo dlouho. Čekaly jsme. Pak se rozsvítila světla, na to taky nejsem moc zvyklá. Ale nevadilo mi to. Co se dá dělat?

Byly podmínky hodně jiné, když se hrálo pod umělým osvětlením?
Ani ne. Rozsvítili nám to až docela ke konci, takže nás to zase tolik neomezovalo.

Jaký je tedy teď váš další tenisový program?
Jedu na stovku do Trnavy a potom už asi do Paříže.

Čeká vás alespoň trocha odpočinku, který jste neměla ani po Fed Cupu? Najdete si na něj alespoň pár dní?
Doufám, že do konce týdne by to mohlo být lehčí, že pak ten další týden zase začnu hrát naplno. Za dva týdny je ta Trnava. Ale doufám, že si teď i odpočinu. Chci se úplně vyléčit.

Plánujete i nějaký volnější režim? Letos jste odehrála už snad 51 zápasů. Již jste udělala nějaké úspěchy, plánujete trochu zvolnit?
Program k tomu určitě bude směřovat. Už nebudu hrát každý turnaj, který půjde. Musíme se domluvit, protože toho mám momentálně docela dost. Určitě podle toho ten plán uděláme.

A jak jste na tom psychicky?
Už je toho všeho hodně. Pořád hraji, takže už si potřebuji odpočinout i hlavou. Do konce týdne to asi bude trošku volnější.

Po Fed Cupu jste říkala, že se pomazlíte s dětmi. Jak to bude teď?
(úsměv) Teď budu asi tady s přítelem, na víkend pojedu domů. Pak začnu trénovat.