S Porečí jsem si sedl, říká s úsměvem Kolář po chorvatském turné. Nyní se chystá do Kazachstánu

- David Schlegel, Petr Šístek

Zdeněk Kolář zahájil antukovou sezonu ve svém oblíbeném Chorvatsku. Sice zde neobhájil loňský titul, avšak ke dvěma postupům do finále ve dvouhře přidal i dva tituly ve čtyřhře. Nadále se tak drží v polovině třetí stovky žebříčku ATP a stále živí naději na účast v kvalifikaci antukového Roland Garros. K tomu by ale potřeboval obhájit loňské finále na challengeru v Ostravě, před nímž se vydá na tři turnaje do exotického Kazachstánu.

Zdeňku, před rokem jste podobně jako letos odstartoval antukovou část sezóny na chorvatských futurech. Loni jste jeden vyhrál a jednou byl ve finále. Letos jste byl dvakrát ve finále, ale vyhrál jste dva turnaje ve čtyřhře s Nino Serdarušičem. Jakého výsledku si ceníte více?
Z Istrie jsem si dovezl hodně zážitků. Dojmy mám smíšené, protože jsem sice s Ninem vyhrál dva turnaje ve čtyřhře, ale ze dvou finále v singlu, která jsem obě prohrál, úplně nadšený nejsem. Alespoň jedno z nich jsem mohl zvládnout, nicméně i finále se počítá.

Jak jste byl spokojen s přechodem z tvrdého povrchu na antuku?
Na přechod jsem měl pár dní, ale na antuku se vždy těším. I letos bylo příjemné zahájit antukovou sezonu na chorvatských kurtech, takže jsem spokojený.

Na prvním turnaji jste prohrál po velkém boji v Rovinji s Matem Deličem ve čtvrtfinále, kterému jste pak v Opatiji porážku vrátil. Byla ta první prohra daná nerozehraností?
Na prvním turnaji jsem úvodní dva zápasy odehrál slušně a rychle jsem si zvykl na antuku. Ve čtvrtfinále to byl dlouhý a náročný zápas. Ten den zrovna foukal extrémní vítr, byla zima a celkově byly těžké podmínky, které lépe seděly Matemu. I přes vítr hrál agresivně a byl o kousek lepší.

Na druhém turnaji jste prohrál ve finále s Belottim, na třetím v prvním kole s rumunským kvalifikantem Antoneskem a na čtvrtém ve finále s Djerem. Na jakém podniku se vám hrálo nejlépe?
Velmi se mi líbí v Poreči, a také se mi tam nejlépe hraje. Asi jsem si s Porečí nějak sedl. (úsměv) Daří se mi tam a o to víc mě mrzelo, že jsem ve finále na oblíbeném místě nedokázal zvítězit s Belottim. V Umagu byly z těch čtyř turnajů asi nejhorší kurty. Hrál jsem tam již potřetí v kariéře, z čehož jednou jsem tam byl i na juniorském turnaji, a i tentokrát se mi zde ve dvouhře nedařilo. Umag je hezké město s krásným prostředím blízko moře, ale uhrát lepší výsledek se mi zde nikdy nepovedlo. V Opatiji jsem prohrál ve finále s Djerem, který je kvalitním hráčem a patří do první dvoustovky. V ten den jsem nehrál úplně podle svých představ, přeci jen jsem na sobě lehce cítil únavu z předchozích čtyř týdnů. I tak jsem ale měl na to, abych zvítězil, avšak soupeř zahrál v důležitých chvílích lépe.

V deblu jste vyhrál dva turnaje, jak jste se s Ninem dali dohromady a jak jste měli rozdělené role na kurtu?
V Istrii jsem byl se čtyřhrou spokojený, podařilo se nám dvakrát po sobě vyhrát turnaj. Několikrát jsme utíkali z mečbolů, ale vždy se nám podařilo zvítězit. S Ninem jsme dobří kamarádi, jsme stejně staří, známe se dlouho a rozumíme si jak na kurtu, tak mimo něj. Navíc se oba snažíme hrát nátlakově od základní čáry a případně se i dobře doplňujeme na síti.

Co vám pomohlo ke společným úspěchům v deblu?
K úspěchům nám v některých chvílích určitě pomohlo i potřebné štěstí, ale zároveň jsme hráli celých čtrnáct dní velmi kvalitně a na kurtu jsme si to užívali. Také jsme se bavili o normálních věcech a učili se navzájem své jazyky. Do toho jsme hráli uvolněný tenis, který slavil úspěch.

V Chorvatsku jste spoustu času trávil sám bez otce-trenéra. Proč tomu tak bylo a s kým jste tam trénoval?
Spoustu času jsem tam sám nebyl, táta za mnou často dojížděl. Děláme to tak každý rok, když probíhá série turnajů na Istrijské riviéře. Ze začátku jsem trénoval s tátou, abych si dobře zvykl na antuku, a později člověk už stejně zase tolik nenatrénuje, jelikož jsem hrál hodně zápasů, a je tak potřeba i odpočívat.

Jaký je váš další program na turnajích?
Teď mě čekají tři antukové turnaje futures v Kazachstánu.

Blíží se také challenger v Ostravě, kde jste loni postoupil až do finále. V čem je pro vás kouzlo tamního turnaje a chystáte se tam i letos?
Loni se mi tam podařilo hrát skvělý tenis. Hrál jsem nátlakově a podařil se mi parádní výsledek. Uvidíme, jak to bude letos.

Jaké máte cíle pro nejbližší období? Cítíte se zcela zdráv?
Chci dále zlepšovat svoji hru a uvidí se. Co se týče zdraví, každý má občas nějakou bolístku, ale v mém případě to není nic vážného, takže zdravotně jsem v pořádku.

Kolářovo chorvatské turné

ROVINJ

Dvouhra
1. kolo: ZDENĚK KOLÁŘ – Tim van Terheijden (NED) 6:4, 6:1
Osmifinále: ZDENĚK KOLÁŘ – Maciej Rajski (POL) 4:6, 6:3, 6:2
Čtvrtfinále: ZDENĚK KOLÁŘ – Mate Delič (CRO) 6:7 (4), 7:6 (4), 5:7
Čtyřhra
1. kolo: KOLÁŘ, Meis (GER) – Grigoriu, Luncanu (oba ROU) 3:6, 0:6

POREČ

Dvouhra
1. kolo: ZDENĚK KOLÁŘ – Hernan Casanova (ARG) 6:3, 7:5
Osmifinále: ZDENĚK KOLÁŘ – Franjo Raspudič (CRO) 7:5, 4:6, 7:6 (6)
Čtvrtfinále: ZDENĚK KOLÁŘ – Pascal Brunner (AUT) 6:4, 5:2 skreč Brunner
Semifinále: ZDENĚK KOLÁŘ – Kristijan Mesaroš (CRO) 3:6, 6:4, 6:2
Finále: ZDENĚK KOLÁŘ – Riccardo Bellotti (ITA) 4:6, 3:6
Čtyřhra
1. kolo: KOLÁŘ, Serdarušič (CRO) – Kataněc (CRO), Maleševič (BIH) 6:1, 6:2
Čtvrtfinále: KOLÁŘ, Serdarušič (CRO) – Nakagawa, Učida (oba JPN) 6:2, 4:6, 10:5
Semifinále: KOLÁŘ, Serdarušič (CRO) – Grigoriu, Luncanu (oba ROU) 6:4, 4:6, 11:9
Finále: KOLÁŘ, Serdarušič (CRO) – I. Sabanov, M. Sabanov (oba CRO) 6:3, 6:3

UMAG

Dvouhra
1. kolo: ZDENĚK KOLÁŘ – Vasile Antonescu (ROU) 4:6, 6:1, 3:6
Čtyřhra
1. kolo: KOLÁŘ, Serdarušič (CRO) – Durguti (MKD), Krivokuča (CRO) 7:5, 6:2
Čtvrtfinále: KOLÁŘ, Serdarušič (CRO) – Ciurletti, Summaria (oba ITA) 6:3, 6:1
Semifinále: KOLÁŘ, Serdarušič (CRO) – Antonescu, Jecan (oba ROU) 6:4, 2:6, 10:7
Finále: KOLÁŘ, Serdarušič (CRO) – Casanova, Ficovich (oba ARG) 7:5, 6:0

OPATIJA

Dvouhra
1. kolo: ZDENĚK KOLÁŘ – Zvonimir Oreškovič (CRO) 6:0, 6:0
Osmifinále: ZDENĚK KOLÁŘ – Pascal Meis (GER) 6:4, 7:5
Čtvrtfinále: ZDENĚK KOLÁŘ – Mate Delič (CRO) 6:3, 6:4
Semifinále: ZDENĚK KOLÁŘ – Tomislav Brkič (BIH) 1:0 skreč Brkič
Finále: ZDENĚK KOLÁŘ – Laslo Djere (SRB) 5:7, 4:6

V úvodním kole zdolal Kolář v Poreči ve dvou setech Argentince Casanovu

V osmifinále se nadřel o poznání více, domácího Raspudiče porazil až v rozhodujícím tiebreaku třetího setu

Ve čtvrtfinále Kolářovi Rakušan Brunner za stavu 6:4 a 5:2 duel skrečoval

Zdeněk Kolář byl součástí české reprezentace v únorovém utkání úvodního kola Světové skupiny Davisova poháru proti Austrálii