Zápasy Davisova poháru ve dvou dnech a na dva vítězné sety? Rozhodnout by se mělo v srpnu

- Filip Lefenda

Dočkají se zápasy Davisova poháru další úpravy pravidel? Rozhodně to není nereálné. Podle návrhů Mezinárodní tenisové federace by se utkání této tradiční týmové soutěže měla časem hrát pouze na dva vítězné sety a celý třídenní program by se měl „zeštíhlit“ pouze na sobotu a neděli podobně, jako je tomu u ženského Fed Cupu.

O těchto novinkách ve čtvrtek v dějišti konání prvního letošního turnaje série Masters – americkém Indian Wells – jednala Správní rada ITF. Ta podporuje schválení balíčku změn pro obě populární týmové soutěže a hlasovat by se o nich mělo na srpnovém zasedání ve Vietnamu.

Aktuálně se na dva vítězné sety hraje Davis Cup pouze v případě, že je již o postupujícím rozhodnuto. Oproti Fed Cupu pak jsou reprezentační střetnutí zahajována již pátečními dvouhrami, na které navazuje sobotní čtyřhra. V neděli poté přichází na řadu opět singlisté, zatímco u žen se při zhuštěném dvoudenním programu hraje případná rozhodující čtyřhra až na samotný závěr. 

To, co se může na první pohled zdát jakýmsi krokem zpět, je ve skutečnosti snahou přitáhnout směrem k Davisově poháru pozornost elitních světových hráčů, kteří populární soutěž vinou nabitého programu s čím dál větší pravidelností vynechávají.

Během únorových střetnutí prvního kola byl jediným hráčem z nejlepší desítky, který se bojů účastnil, Srb Novak Djokovič, a i on volá po změně. V podobném duchu tehdy na Twitteru reagoval také brazilský deblista Bruno Soares, který po boku Jamie Murrayho vloni vyhrál čtyřhru na Australian a US Open. „Jsem milovník Davis Cupu. Není nic lepšího než reprezentovat, ale když patnáct z dvaceti nejlepších tenistů nehraje, něco je špatně,“ napsal si tehdy Jihoameričan na svůj účet.