Futures v Praze: Úspěšné první kolo pro české barvy! Dál postupuje jedenáct tenistů

- Jan Vojkůvka

Kvalifikační turnaj předcházející samotné hlavní soutěži na podniku kategorie Futures v Praze byl zahájen. Sledujte společně s námi v uceleném článku vše podstatné z nedělního programu v areálu TK Spoje Praha.

První kolo kvalifikace startovalo od 10 hodin dopoledne a v akci bylo dnes všech 20 českých přihlášených tenistů, kteří se pokusí prokousat přes dvoukolové boje do hlavního pavouka dvouhry. Šanci zahrát si ve finálovém kole si vybojovalo celkem 11 Čechů. Turnaj samotný je pak dotovaný částkou 10 000 dolarů.

Úvodní várka zápasů pro české barvy nebyla nijak příznivá. Ze hry jsou hned čtyři čeští tenisté - na divokou kartu startující Antonín Bolardt, Ondřej Štyler, Michal Franěk a Petr Nouza. Nutno však podotknout, že všichni čtyři startovali v zápasech, ve kterých nepatřili k favoritům a hráli proti nasazeným tenistům v kvalifikaci. 

Nejtužší odpor kladl sedmadvacetiletý Franěk, který s o rok mladším Chilanem Urrutiou prohrál 5:7 a 3:6.

Odpoledne se už postupovalo

V dalším průběhu programu už začala česká jména pro druhé kvalifikační kolo naskakovat a krátce před třináctou hodinou odpolední zakončil své utkání Pavel Štaubert, jenž v českém souboji přehrál Alessandra Ricciho 6:2, 6:4. "První set bez chyby, a ve druhém jsem měl brejk, ale nedoservíroval jsem to. Začal jsem trochu chybovat, první servis mi moc nešel, ale ke konci jsem to zvládl," řekl po zápas Štaubert, jehož cílem je se nejen kvalifikovat do hlavní soutěže, ale i v ní uhrát nějaký zajímavější výsledek.

Český duel rozhodl i o dalším postupujícím našeho reprezentanta do druhého kola. Petr Hájek v souboji s Jiřím Vachtlem rovněž potvrdil roli mírného favorita a svého soupeře porazil 6:2, 6:3. "Podmínky byly docela těžké, začalo pršet ve druhém setu. Je těžké zůstat koncentrovaný a dotáhnout to do konce, což mně se s problémy teda naštěstí podařilo," okomentoval horšící se podmínky Hájek.

Na poněkud náročnější los doplatil Tomáš Musil, který sice v Mostě pronikl skrz kvalifikaci do hlavní soutěže, ale s Prahou se loučí ještě dříve, než vůbec hlavní turnaj začal. S osmým nasazeným krajanem Ondřejem Krstevem padl po dvou setech 5:7, 3:6. "Jsem spokojený, i když jsme oba asi nehráli nejlépe," řekl po zápase Krstev. "Mohlo to být možná víc v prvním setu, měl jsem tam nějaké šance, ale hrál jsem a dál a naštěstí jsem to nějak vybojoval."

Na divokou kartu startující Lukáš Vejvara zvládl třísetový zápas se svým krajanem Yvem Panákem, kterého porazil v tiebreaku třetí sady. "Zezačátku soupeř hodně kazil, ale pak se docela rozehrál, druhý set hrál dobře a třetí set už byl dost vyrovnaný. Naštěstí jsem to zvládnul," řekl po utkání Vejvara.

Mertl otočil zápas, Süč potvrdil roli favorita

Do druhého kola kvalifikace postoupili i dva nejvýše nasazení. Jan Mertl po vyřazení v semifinále turnaje v Mostu naskočil okamžitě druhý den do kvalifikace v Praze, kam obdržel divokou kartu a byl nasazen jako číslo 1. Na úvod ho čekal mladý Slovák Patrik Obal, se kterým Mertl prohrál úvodní sadu 3:6 a ve druhém dějství dospěla hra až do tiebreaku. V něm zkušený Čech zabral, přitlačil na soupeře a zcela zlomil jeho odpor. Tiebreak uhrál a ve třetím setu nadělil Obalovi kanára.

Dvojkou kvalifikace je Dominik Süč, který měl cestu do finálového kola mnohem snažší. Jeho soupeřem byl krajan Pavel Motl, který uhrál v utkání čtyři gemy. Süč postoupil po setech 6:3, 6:1 a má možnost v pondělí potvrdit roli favorita proti Rakušanovi Walochovi.

"Začal jsem špatně, 0:3 a dva brejky dole, ale naštěstí jsem to pak začal víc držet ve hře a soupeř pak chyboval a vyhrál jsem 6:3, 6:1. Takže jsem spokojený," řekl Süč po zápase. "Po dlouhé době hraju kvalifikaci, byl jsem tři měsíce zraněný, tak jsem rád, že se rozehraju nějaký zápas a doufám, že postoupím."

Do dalšího kola kvalifikace v Praze postupují František Polánka po vítězství 7:6, 6:3 nad Polákem Zawiszou. Polského soupeře měl i David Pultr, který nadělil Tadyszakovi dva kanáry. "Bylo to rychlé, což jsem ani nečekal. Soupeř byl naštěstí slabší mladý kluk, který se nepřipravil na tyhle podmínky, strašně kazil. Takže ani nevím, jestli jsem hrál dobře nebo ne," usmíval se Pultr po utkání.

Překvapením skončil zápas mezi Markem Gengelem, startujícím na divokou kartu, a čtvrtým nasazeným Rakušanem Goldsteinerem, jenž na českého tenistu nakonec nestačil a prohrál 5:7, 3:6.

Program 1. kola kvalifikace:

JAN MERTL (1, WC) - Patrik Obal (SVK) 3:6, 7:6, 6:0
TOMÁŠ KALUŽÍK - Adrian Ötzbach (GER, 16) 7:6, 7:6
DOMINIK SÜČ (2) - PAVEL MOTL 6:3, 6:1
ONDŘEJ ŠTYLER (WC) - Marcel Waloch (AUT, 13) 0:6, 3:6
Marek Semjan (SVK, 3) - Moritz Dettinger (GER) 6:4, 6:1
ALESSANDRO RICCI (WC) - PAVEL ŠTAUBERT (9) 2:6, 4:6
Peter Goldsteiner (AUT, 4) - MAREK GENGEL (WC) 5:7, 3:6
LUKÁŠ VEJVARA (WC) - YVO PANÁK (14) 6:1, 1:6, 7:6
Laslo Urrutia Fuentes (CHI, 5) - MICHAL FRANĚK 7:5, 6:3
PETR NOUZA - Patrik Néma (SVK, 12) 1:6, 4:6
Pawel Zawisza (POL, 6) - FRANTIŠEK POLÁNKA 6:7, 3:6
Maxmilian Kaiser (GER) - FILIP DUDA (10) 3:6, 3:6
Szymon Walkow (POL, 7) - ANTONÍN BOLARDT (wc) 6:0, 6:3
JIŘÍ VACHTL - PETR HÁJEK (11) 2:6, 3:6
ONDŘEJ KRSTEV (8) - TOMÁŠ MUSIL 7:5, 6:3
Norbert Tadyszak (POL) - DAVID PULTR (15) 0:6, 0:6


Galerie