Výzvy mám rád. Insolvence svazu není řešení, říká první kandidát na předsedu ČTS

- Marek Bartošík, David Sokol

Prvním kandidátem na nového šéfa Českého tenisového svazu je Jakub Kotrba, aktuální předseda představenstva TK Sparta Praha. Devětačtyřicetiletý advokát oznámil svoji kandidaturu na dnešní tiskové konferenci v areálu zmíněného tenisového klubu.

„Na základě hlubších analýz, které jsme měli možnost provést ohledně stavu tenisu a tenisového hnutí, a vzhledem k blížící se mimořádné valné hromadě jsem dospěl k názoru, že bych chtěl kandidovat na post předsedy. Vstoupili jsme do jednání s řadou lidí, kteří chtějí tenisu v jeho nelehké situaci pomoct a podílet se na zvýšení jeho kreditu,“ řekl Jakub Kotrba.

Mimořádná valná hromada svazu se uskuteční v pátek 7. června. Jedním z hlavních bodů je změna stanov tak, aby byly demokratičtější a transparentnější. Zároveň platí, že až po mimořádné valné hromadě a snad i volbě předsedy svazu může Národní sportovní agentura (NSA) uvažovat o udělení dotace tenisovému svazu pro rok 2024.

A jak si Kotrba svaz pod svým případným vedením představuje? „Byli bychom rádi, aby svaz vedlo předsednictvo, které bude složeno ze tří zástupců. Struktura by odpovídala tomu, že svaz potřebuje sportovní část, reprezentativní část a ekonomicko-manažerskou část,“ uvedl kandidát.

Kotrba připomněl, že svaz dluží NSA bezmála 30 milionů korun z dotací na rok 2021 a že další pokuty za roky 2022 a 2023 v podobné výši ještě téměř jistě přijdou. Zároveň platí, že zmíněné pokuty nelze platit z dotací od NSA.

„Tenis je před finančním problémem. Ale nemůžeme ho řešit do té doby, než tu bude nový předseda. Všechny instituce se s vámi budou bavit pouze, pokud jim prokážete, že jste předseda. Není řešením nechat svaz projít insolvencí. Kdyby se to stalo, dalších pět let by se nedalo žádat o dotace. A bez nich sport v Česku nemůže existovat,“ vysvětlil zkušený advokát.

Kotrba v těchto dnech jedná se společností Agel, která po začátku kauzy kolem zneužívání dotací pozastavila finanční podporu svazu. Pokud ale svaz provede nutné změny, společnost Agel ovládaná miliardářem Tomášem Chrenkem podporu obnoví. Kromě toho by chtěl kandidát na předsedu svazu, jenž má spolu se synem Chrenka advokátní kancelář, nalézt i další sponzory.

„Tenis je krásný produkt, jehož marketingový potenciál nebyl využit na 100 procent. Mohl by určitě generovat peníze navíc. V době působení v kanceláři jsem měl možnost nahlédnout pod pokličku sportu a fungování spolků. Výzvy mám rád. Zdá se mi, že by to se znalostmi, které jsem za ta léta nasbíral, mohlo fungovat,“ dodal Kotrba.


Galerie