Zdravotní trable konečně minulostí? Bývalá světová šestka slaví titul po takřka dvou letech

- Jan Vojkůvka

Nebýt neustálých zranění, mohl mít dnes Matteo Berrettini na svém kontě pěknou řádku trofejí, možná i těch největších. Už od roku 2021 však Itala sužují zdravotní obtíže, jejichž počet v posledních letech vzrostl. Nyní se však zdá, že se Berrettini konečně může o své tělo zase opřít. V marocké Marrákeši vybojoval titul po dlouhých dvou letech, když ve finále porazil Roberta Carballese Baenu 7:5, 6:2.

Břišní svalstvo, pravé chodidlo, pravý kotník... To vše limitovalo v posledních letech Mattea Berrettiniho, jenž například v minulé sezoně odehrál jen 26 singlových utkání a více než půl roku promarodil. Právě zranění kotníku, které utrpěl během US Open, bylo také důvodem, proč zmeškal začátek této sezony a na kurty se vrátil až v březnu.

Po postupu do finále na challengeru ve Phoenixu vypadl hned v prvním kole na Masters v Indian Wells, což pro něj bylo velké zklamání. Na svém třetím letošním turnaji si ovšem toto zklamání plně vynahradil. Nejen, že dokráčel v Marrákeši až do finále, ale v něm dokázal Španěla Carballese Baenu porazit ve dvou setech. Získal tak první titul od Queen's v roce 2022 a celkově svou osmou trofej na nejvyšším okruhu.

Berrettini na své cestě za titulem ztratil dva sety. Ve čtvrtfinále proti Španělovi Jaumemu Munarovi a v semifinále proti Marianovi Navoneovi, se kterým dokonce prohrával 0:1.

V nedělním finále začal lépe Carballes Baena, který se prosadil na returnu ve čtvrté hře, ale hned v dalším gemu Berrettini zapsal rebrejk a od té chvíle už na servisu soupeři nic nedaroval. Úvodní sadu rozhodl v jedenáctém gemu, kdy Španělovi znovu prorazil podání. Ve druhém setu pak od stavu 0:1 získal pět her v řadě a zápas posléze v osmém gemu dopodával.

Hurkacz si pomohl 15 esy k titulu
Skvělé finálové utkání odehrál v portugalském Estorilu desátý hráč světa Hubert Hurkacz. Polský tenista v utkání s Pedrem Martinezem nečelil ani jednomu brejkbolu a patnácti esy si pomohl k vítězství 6:3, 6:4. Soupeři prorazil servis ve čtvrté hře první sady a hned v prvním gemu druhého dějství.

Pro Hurkacze se jedná o první titul v této sezoně a celkově už osmou trofej na okruhu ATP.