Djokovič získá další rekord! Tento týden sesadí z čela tabulky Rogera Federera

- Jan Vojkůvka

Novak Djokovič má rozjezd v této sezoně trochu pomalejší. Přestože je začátek dubna, stále nemá na kontě ani jednu trofej a dokonce ani účast ve finále. Navzdory tomu ale dál sbírá rekordy. Další rekord na své konto zapíše v neděli, kdy mu bude 36 let a 321 dní. V ten okamžik se stane nejstarší mužskou světovou jedničkou ve dvouhře v historii.

Doposud byl rekordmanem Roger Federer, jenž byl naposledy na prvním místě světa 24. června 2018. Tehdy mu bylo 36 let a 320 dní. Ale už i tento rekord poputuje na konto sběratele tenisových milníků Novaka Djokoviče, který, co se týče světového žebříčku, už nemá konkurenci.

Djokovič se totiž už loni stal absolutním rekordmanem v počtu týdnů strávených na prvním místě světa ve dvouhře na okruzích ATP a WTA, když překonal Němku Steffi Grafovou, jež vévodila této historické tabulce s 377 týdny. Dalším rekordem Djokoviče, jenž v pondělí zahájil už svůj 419. týden na čele, je celkem osm titulů světové jedničky na konci roku.

Srbská superhvězda, která během kariéry vybojovala už 24 grandslamových trofejí, navíc ani zdaleka s tenisem nekončí. Nejen tedy, že bude posouvat věk nejstarší světové jedničky, ale zejména i počet týdnů na čele. Už nyní má před druhým Rogerem Federerem náskok 109 týdnů. A jen stěží si lze v tuto chvíli představit, že by někdo mohl v blízké budoucnosti dosáhnout takových čísel.

Tenisoví experti sice věří, že by Carlos Alcaraz mohl jednou patřit k nejlepším tenistům historie, ale překonat řadu Djokovičových rekordů, ať už se jedná o rekordy ve světovém žebříčku, grandslamové rekordy, či rekordy okruhu ATP, bude pro něj nesmírně těžké. Obzvlášť, když to vypadá na velkou rivalitu s Jannikem Sinnerem, s nímž by se v budoucnosti mohl o největší úspěchy dělit.

Co se Djokoviče týče, ten prozatím v této sezoně na významnější úspěch čeká. Na Australian Open skončil v semifinále a na Masters v Indian Wells už ve třetím kole. Kvůli tomu se rozhodl vynechat Masters v Miami a na kurty se vrátí na antukovém turnaji v Monte Carlu. Díky vysokému bodovému náskoku z minulé sezony má v tuto chvíli jistotu, že ještě několik týdnů bude světovou jedničkou, i kdyby nic neuhrál. Na Roland Garros však bude obhajovat 2000 bodů za titul z minulého roku a právě červen je označen jako měsíc, kdy nejvíce hrozí střídání stráží na mužském trůnu.

Mnohonásobný rekordman Novak Djokovič však neřekl poslední slovo a hodlá tyto predikce umlčet.