Macháč odkládá začátek antukové sezony. Vynechá plánovaný turnaj v Maroku

- Jan Vojkůvka

Tomáš Macháč má za sebou životní turnaj Masters v Miami. Na velkém americkém turnaji se probil až do čtvrtfinále, kvůli čemuž se zároveň dostal do časové tísně s dalším turnajovým plánem. Kvůli tomu se nakonec rozhodl odložit začátek antukové části sezony a odhlásil se z marocké akce v Marrákeši.

Třiadvacetiletý Macháč se prezentoval v Miami senzačními výkony. Vyhrál čtyři zápasy, přičemž si vyšlápl například na Andreje Rubljova či Andyho Murrayho, jehož udolal po dramatické tříapůlhodinové bitvě. Nakonec se prokousal až do svého premiérového čtvrtfinále na Masters, kde na něj ovšem číhal jeden z nejtěžších možných soupeřů.

Ačkoliv proti Italovi Jannikovi Sinnerovi už nedokázal na své předchozí úspěchy navázat, tak mohl z Miami odjíždět nadmíru spokojený. Postupem do čtvrtfinále si zajistil premiérový posun do elitní padesátky světového žebříčku, v němž by měl v novém vydání figurovat na 43. místě, pouhých 14 pozic za českou jedničkou Jiřím Lehečkou.

Kvůli své spanilé jízdě turnajem v Miami však musel Macháč upravit svůj turnajový kalendář. Od příštího pondělí měl hrát na turnaji v marocké Marrákeši, kde se měl vejít mezi nasazené tenisty. Jelikož ale ještě tuto středu hrál v Miami a měl velmi omezený čas na přesun do Maroka a přípravu na přechod na antuku, rozhodl se neriskovat a svou účast v Marrákeši zrušil.

Antukovou část sezony tak český tenista otevře až nadcházející týden na Masters v Monte Carlu. Turnaj odstartuje v kvalifikaci, která začíná 6. dubna. Dalším Macháčovým programem bude start na turnajích v Barceloně, Madridu a Římě, načež už jej čeká druhý hlavní vrchol této sezony Frech Open.