Říčany Open: Valentová udržela neporazitelnost a slaví největší titul kariéry

- Redakce

Sedmnáctiletá česká tenistka Tereza Valentová (557.) zaznamenala na halovém turnaji kategorie ITF W75 v Říčanech zatím největší úspěch své kariéry, poté co ve finále porazila Ukrajinku Darju Snigurovou (135.) po setech 7:6(4), 6:2. Členka pražské Sparty letos ovládla i třetí ženský turnaj, jehož se zúčastnila, a nadále tak zůstává neporažena.

Mírnou favoritkou finálového duelu byla Ukrajinka Snigurová, byla to ale Valentová, která jako první získala na svou stranu výhodu brejku, když prolomila hned při první příležitosti servis soupeřky.

Od stavu 1:3 však Snigurová vyhrála čtyři gemy v řadě a otočila stav na 5:3 ve svůj prospěch. První sada ale skrývala ještě jednu zápletku, o kterou se postarala mladá Češka, jež dotáhla set do tiebreaku a ten následně vyhrála poměrem 7:4.

Pozitivní momentum si Valentová přenesla do druhého setu, v jehož čtvrtém gemu sebrala Snigurové podání, a když brejk potvrdila, vedla 4:1. Za stavu 5:2 pro Češku pak Snigurová opět neudržela své podání, a Valentová tak mohla začít slavit nejcennější titul své zatím krátké profesionální kariéry.

„Soupeřka hrála hodně placky, dlouhé přímky. Důležité bylo vydržet přestřelku, být dole. Byl to hrozně těžký zápas. Na začátku jsem nevěřila, že bych mohla vyhrát. Ale pak jsem si už říkala, že vyhrát můžu. A to se stalo,“ hodnotila Valentová v rozhovoru pro Tenisový svět.

„Pocity jsou neskutečné. Dostala jsem (volnou) kartu od Českého tenisového svazu, za to bych chtěla moc poděkovat. Nikdo netušil, ani já, že bych mohla vyhrát v singlu i v deblu. Je to pro mě neskutečný úspěch a jsem za to moc ráda. Celý turnaj jsem si hrála uvolněně to svoje a zafungovalo to. Každá taková zkušenost se moc hodí,“ radovala se česká teenagerka.

V sobotu Valentová vyhrála po boku Gabriely Knutsonové také turnaj ve čtyřhře, takže se letos už podruhé raduje z ceněného doublu.

„Během turnaje jsem se snažila pořád regenerovat. Zajela jsem vždy na Spartu, kde máme wellness,“ zmínila.

Sedmnáctiletá naděje zůstává letos neporažená, její vítězná šňůra čítá již čtrnáct utkání a zahrnuje tři tituly. Kromě toho halového z Říčan získala Valentová ještě dvě trofeje z turnajů kategorie ITF W15 na tvrdém povrchu v Monastiru.

Českou tenistku čeká výrazný skok světovým žebříčkem. Polepší si o více než sto padesát míst až na závěr čtvrté stovky, což bude jejím novým kariérním maximem. „Je to super! Posouvám se rychle, ale chci ještě výš,“ dodala šampionka Valentová, kterou nyní čekají dva menší turnaje v Monastiru.

Říčany Open 2024 (ženy, CZE, 60 000 USD, tvrdý povrch – hala)
Finále dvouhry
Darja Snigurová (UKR, 135.) – TEREZA VALENTOVÁ (557.) 6:7(4), 2:6