Davis Cup: Pořadatelé určili místa konání základních skupin, tři ze čtyř jsou v Evropě

- Marek Bartošík

Mezinárodní tenisová federace ITF, která pořádá týmový Davis Cup, zveřejnila místa konání základních skupin letošního ročníku. Stejně jako loni zavítají nejlepší mužské reprezentace světa do italské Boloni, britského Manchesteru a španělské Valencie, novinkou ale bude skupina v čínské Ču-chaji. Skupinová fáze se uskuteční v termínu 10. až 15. září, závěrečné play-off je na programu od 19. do 24. listopadu ve španělské Málaze.

Poprvé v historii nového formátu Davis Cupu se jedna ze skupin přesune mimo Evropu. Pořadatelé vybrali jako jednu z lokalit čínské město Ču-chaj, kde se koná i turnaj kategorie ATP 250.

O tom, koho bude po US Open čekat cesta do daleké Asie a kdo si zahraje v Evropě, se rozhodne při losování v úterý 19. března od 15:00 středoevropského času. Jisté je, že v Ču-chaji bude chybět domácí tým Číny, který se nachází v nižší světové skupině (World Group II).

V hlavní fázi letošního ročníku Davis Cupu si zahrají reprezentace Itálie, Austrálie, Velké Británie, Španělska, Argentiny, Belgie, Brazílie, Kanady, Chile, Finska, Francie, Německa, Nizozemska, Slovenska, Spojených států amerických a také České republiky.

Výběr kapitána Jaroslava Navrátila si v únorové kvalifikaci, která se uskutečnila ve Vendryni u Třince, poradil s Izraelem poměrem 4:0 na zápasy.

Čeští tenisté se loni v září představili v základní skupině ve Valencii, kde porazili Španělsko, Jižní Koreu i Srbsko shodně 3:0. V listopadovém čtvrtfinále, jež se konalo v Málaze, podlehli po velkém boji Australanům 1:2.