Narozeniny oslavila hned třemi tituly. Lepší začátek sezony to být nemohl, raduje se Valentová

- Jan Vojkůvka, David Sokol

V areálu TK Sparty Praha se v úterý uskutečnila tisková konference se sedmnáctiletou Terezou Valentovou, která v uplynulých dvou týdnech dokázala na okruhu ITF vybojovat své první dva singlové tituly mezi profesionálkami, k čemuž přidala také jednu deblovou trofej. Česká tenistka, která od loňského US Open spolupracuje s trenérem Lukášem Jedličkou, by ráda na své úspěchy dál navazovala a v této sezoně plánuje odehrát více turnajů mezi dospělými.

Valentová má za sebou velmi vydařenou únorovou cestu do tuniského Monastiru. Tam napřed slavila první trofej (a dokonce double, jelikož vyhrála i čtyřhru po boku Slovenky Zelníčkové, pozn. redakce) 18. února v 16 letech. O týden později si nadělila ještě jeden dárek k sedmnáctým narozeninám, když vyhrála i druhý tamní turnaj. Ve dvouhře během deseti zápasů navíc neztratila ani set, čímž jen podškrtla svou spanilou jízdu.

Narozeniny však v tuniském letovisku příliš neoslavila. „Oslava žádná nebyla, jen jsme si dali dobré jídlo. Musela jsem se soustředit, měla jsem zápas,“ přiznala česká hráčka, která je se začátkem této sezony nadmíru spokojená. „Lepší to být nemohlo,“ uvedla.

O tom, že pojede právě do Monastiru, rozhodli ředitel pražské Sparty Miroslav Malý a její trenér Jedlička. Valentová je jim za toto rozhodnutí zpětně velmi vděčná. „Program probíráme s panem Malým, s trenérem a rodiči. Snažíme se to dobře rozvrhnout. Teď jsem měla možnost jet na patnáctky do Monastiru, nebo do Španělska, nakonec pan Malý a trenér rozhodli, že pojedu do Monastiru. Nevybrali vůbec blbě, jsem za to ráda,“ usmívala se Valentová.

V Monastiru jí navíc vyhovovaly podmínky z toho hlediska, že ubytování i kurty jsou v jednom areálu. „Je fajn, že je všechno v jednom resortu, jen seběhnete pár pater dolů,“ podotkla česká hráčka, která popsala i celkové herní podmínky, se kterými se setkala: „Kurty tam jsou pomalejší, měli jsme i těžší míče, což je náročné na ruku. Počasí je tam dobré, ale celkem dost fouká vítr, pár dnů byla vichřice.“

Talentovaná Češka, která studuje ekonomické lyceum, by v této sezoně ráda hrála víc turnajů mezi profesionálkami, byť si je vědoma určitých omezení. Tím nejzásadnějším je, že může odehrát jen 16 turnajů. „Chci se víc věnovat dospělým turnajům. Ty mám omezené, tak tam chceme dát i nějaké juniorské akce, abych pořád hrála zápasy. Mám v plánu jet ještě juniorské Roland Garros, chci to trochu kombinovat,“ upozornila.

Prozatím ale nechce plánovat příliš dopředu. Přeci jen bude hodně záležet také na tom, jak se jí bude na kurtech dařit. „Probírali jsme, jestli mi dají kartu na pětasedmdesátku do Říčan (hraje se v polovině března, pozn. redakce). Byla bych moc ráda, chtěla bych si tam zahrát,“ řekla Valentová, pro kterou je dlouhodobějším cílem této sezony vylepšení světového žebříčku, aby mohla startovat v kvalifikacích na grandslamových turnajích.

Během tiskové konference Valentová také zavzpomínala na své začátky. Než se rozhodla, že se bude plně věnovat tenisu, dělala také gymnastiku a pár let hrála basketbal. „Začínala jsem u nás v Hloubětíně, tam jsou kurty kousek od místa, kde bydlíme. Táta tam hrál a hraje doteď, je to srdcař. S mámou jsme se na něj vždycky chodily dívat a jednoho dne jsem si řekla, že ho chci porazit, já jsem takový soutěživý typ,“ vzpomínala Valentová. „Porazit tátu trvalo dlouho, podařilo se mi to až tak tři roky nazpátek,“ dodala hráčka pražské Sparty.