První společný challenger, první titul! Nouza s Riklem vyhráli turnaj v Nottinghamu

- Jan Vojkůvka

Petr Nouza a Patrik Rikl dokázali na challengeru v anglickém Nottinghamu vybojovat turnajový primát. V sobotním finále uspěli v souboji s francouzsko-britskou dvojicí Antoinem Escoffierem a Joshuou Parisem, které porazili 6:3, 7:6(3) a vybojovali první společný titul.

Pětadvacetiletý Nouza, kterému patří 96. pozice v deblovém světovém žebříčku, se po semifinále na turnaji ATP v Montpellieru vydal přes Lamanšský průliv na britské ostrovy, kde tento týden nastoupil do challengeru v anglickém Nottinghamu. Parťáka mu v deblové soutěži dělal Patrik Rikl, s nímž před šesti lety postoupil do finále jednoho z turnajů ITF, ale od té doby spolu na jedné straně sítě nehráli.

A to až do Nottinghamu, kde se stejně starým Riklem prosvištěli prvními dvěma koly do semifinále. V něm se proti domácí dvojici Johnson, Jones sice zapotili a zvítězili až v supertiebreaku 10:8, ale sobotní finále už zase měli pod kontrolou.

Za celý zápas s Escoffierem a Parisem si vybrali jen jednu slabší chvilku, kdy ve druhé sadě ztratili ve čtvrtém gemu podání a následně prohrávali 1:4. Skóre ale velmi rychle dorovnali a dovedli dějství až do tiebreaku, v němž zvítězili hladce 7:3.

Nouza, jenž v minulé sezoně vyhrál hned šest challengerů ve čtyřhře, připsal na své konto sedmý titul z této kategorie a v deblovém žebříčku ATP by si měl polepšit přinejhorším na 92. místo, což bude jeho nové kariérní maximum. Rikl naopak poskočí o 97 příček na 286. místo světa, přičemž v Nottinghamu vyhrál svůj druhý turnaj kategorie ATP Challenger Tour.