Tentokrát spolu. Předváděli jsme skvělý tenis, hlásí Pavlásek s Macháčem

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z VENDRYNĚ – Zatímco v deblovém čtvrtfinále Australian Open nastoupili Adam Pavlásek a Tomáš Macháč proti sobě, v kvalifikaci Davis Cupu úspěšně spojili síly. Je jedině škoda, že utkání skončilo kvůli zranění Izraelce Daniela Cukiermana po necelých šesti gemech za stavu 4:1 a 40-0. Češi tak stejně jako loni postoupili do skupinové fáze finálového turnaje.

„Není to samozřejmě cesta, kterou jsme dnes chtěli zvítězit. Chtěl bych popřát Cukiermanovi rychlé uzdravení. Šlo vidět, že chudák nemohl na tu nohu ani došlápnout,“ řekl Pavlásek na adresu Daniela Cukiermana, jenž si při dobíhání lobu poranil zadní stehenní sval.

I když zápas skončil předčasně, Češi ukázali fanouškům ve Vendryni své kvality v deblové disciplíně. „Do zápasu jsme nastoupili ve výborné formě, první tři gemy jsme zahráli neskutečně a dvakrát jsme je brejkli. Ač jsme hráli jen nějakých pět nebo šest gemů, předváděli jsme skvělý tenis. Jsem rád, že jsme potvrdili roli favoritů a že poletíme znovu na finálovou skupinu,“ hodnotil devětadvacetiletý Pavlásek.

Spokojen s výsledkem i celým daviscupovým týdnem byl také Tomáš Macháč, který kvůli únavě vynechal sobotní dvouhru. „Aklimatizoval jsem se. Byl jsem rád, že jsem v sobotu nemusel nastoupit, ale debla jsem si chtěl zahrát a užít. Bohužel to dopadlo tak, jak to dopadlo. I tak jsem se dobře připravil a odpočinul si,“ shrnul tenista z Berouna.

Macháč i Pavlásek si po vzájemném mači na Australian Open opět mohli střihnout spolupráci na jedné polovině dvorce. „Po zkušenosti v Austrálii jsem rád, že jsem ho měl u sebe, a ne naproti,“ glosoval Pavlásek. „To, co nabídl ve čtvrtfinále Australian Open, bylo nelidské, jak zaznělo v Okresním přeboru. Ale to ke sportu patří. Když má někdo fazonu, nezbývá nic jiného než mu poblahopřát.“

Díky suverénnímu vítězství ve Vendryni už můžou čeští reprezentanti pomalu pokukovat po základní skupině finálového turnaje, která se bude hrát opět v září. Češi loni ve Valencii senzačně ovládli všechna tři utkání poměrem 3:0. Posléze odcestovali do Málagy a tam v listopadovém čtvrtfinále těsně podlehli Australanům.

„Oproti Valencii a Málaze jsme jako celý tým odvedli kus práce. Jde to vidět výsledkově i rankingově. Všichni jsme se posunuli nahoru a udělali skvělý výsledek v Austrálii. Myslím, že nám to pomohlo. Když začnete sezonu dobře, hrajete pak v jiném rozpoložení a jste více v pohodě,“ dodal Pavlásek.

Davis Cup

Česko – Izrael
MACHÁČ, PAVLÁSEK – Lešem, Cukierman 4:1 skreč