Spokojený vítěz Menšík o husarském kousku: Myslím, že se mi to podařilo úplně poprvé

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z VENDRYNĚ – Opakovaně se zdálo, že houževnatý Jišaj Oliel ukořistí proti Jakubovi Menšíkovi alespoň set. Český favorit ale v úvodním utkání kvalifikace Davis Cupu ustál kritické chvíle ve druhé sadě, odvrátil tři setboly, dotáhl manko 2:4 v tiebreaku a po hodině a půl oslavil i díky mohutné podpoře fanoušků vítězství 6:1 a 7:6(4). Není náhodou, že Menšík vymazal poslední setbol Oliela esem o rychlosti 213 kilometrů za hodinu. Nechytatelných podání vyslal na druhou stranu kurtu rovných deset a čtyři z nich trefil v jediném gemu!

Bilanci v Davis Cupu jste si vylepšil na čtyři výhry ze čtyř utkání. To berete, že?
Jsem rád, že jsem daviscupovou kariéru takhle odstartoval. Doufám, že tak budu pokračovat a že v dalších zápasech neporazitelnost nepřeruším.

Každý set nabídl odlišný příběh. Jak byste zhodnotil utkání?
Zápas byl ve druhém setu kvalitní, v tom prvním jsem soupeře skoro k ničemu nepustil, chytil jsem úvod a dobře jsem servíroval. Ve druhém se hodně zlepšil hlavně na servisu a jak je levák, na tomhle povrchu jeho rotace nepříjemně sjížděly. V koncovce mě měl na lopatě, odvracel jsem tři setboly. Jsem rád, že jsem to skvěle zvládl v důležitých momentech. Pomohl jsem si podáním a zahrál jsem velice dobře.

V šestém gemu druhého setu jste dokonce trefil čtyři esa v řadě. Jak často se vám něco podobného stává?
Myslím, že se mi to podařilo úplně poprvé. Viděl jsem nějaká videa, když Federer nebo Kyrgios taky trefili čtyři esa. Mně osobně se to ještě nepovedlo, vždycky to byly tři, ale čtyři nikdy. Když jsem šel na čtvrtý servis, říkal jsem si, že už to musím zakončit zase esem.

Proti Olielovi jste byl výrazným favoritem. Vnímal jste tuto roli?
Tohle jsem vnímal, ale když se podíváte na výměny, uvidíte, že to je naprostá rovina. Nechci je přeceňovat ani podceňovat, ale obzvlášť v Davis Cupu je to nevyzpytatelné a soupeři se dokážou vybičovat k nejlepším výkonům. To také Oliel ve druhém setu ukázal, pozvedl hru a byla to rovina.

Tímto vítězstvím jste navázal na úspěšný začátek sezony na turnajích v Austrálii. Jak se vám po dvou týdnech hodila zápasová zkušenost?
Jsem rád, že jsem si zahrál ostrý duel, bez něj bych byl strašně dlouho bez zápasu a bylo by horší se dostávat do tempa. Je fajn, že jsem si mohl v průběhu téhle přípravy před další fází individuální sezony zahrát kvalitní ostrý zápas.

Davis Cup

Česko – Izrael
JAKUB MENŠÍK (127.) – Jišaj Oliel (415.) 6:1, 7:6(4)