Přežil výbuch bomby a žije svůj sen. Syřan porazil Koláře a je poprvé v semifinále challengeru

- Jan Vojkůvka

Třiadvacetiletý syrský tenista Hazem Naw předvádí na challengeru v německém Koblenci životní tenis. Nejen, že se aktuálně 422. hráč světa stal prvním Syřanem, který vyhrál zápas v hlavní soutěži na ATP Challenger Tour, ale dokonce se dokázal prokousat už do semifinále! V pátek odpoledne si vyšlápl na Zdeňka Koláře, kterého porazil 6:2, 6:4.

Příběh Nawa, jenž se narodil v syrském Aleppu, je jako z filmového plátna. Tenis není v Sýrii tolik rozšířen, přesto se mu začal od dětství věnovat, místo aby si vybral nějaký rozšířenější sport. Jeho rodina se přestěhovala do Damašku, kde Naw v dospívání trénoval na kurtech poblíž ruské ambasády, jež byla často terčem bombových útoků.

Během jednoho z těchto útoků byl Naw zraněn, když jej trefila střepina do ruky. Zranění si sice vyžádalo operaci, ale právě tehdy mladý junior ukázal, nakolik tenisem žije, když už po dvou dnech vyběhl zpět na kurt a v omezeném režimu hrál svůj milovaný sport.

Jelikož ale život ve válkou zmítané Sýrii mladým sportovcům příliš neprospíval, rozhodl se v roce 2017 útéct se svým bratrem do německého Kolína. Poprvé poznal, jaké to je trénovat na profesionálnější úrovni a okusil juniorské turnaje mimo Blízký východ a asijský kontinent.

Postupně se přetransformoval v profesionála a v lednu 2021 ve 21 letech získal první bod do žebříčku ATP. Mladý Syřan poctivě objížděl turnaje na okruhu ITF World Tennis Tour, v roce 2022 vyhrál první titul, v minulé sezoně získal další dvě trofeje a letos začal ročník svou v pořadí čtvrtou trofejí v Íránu.

Postupně vystoupal na 422. místo světa, přičemž nikdy nevyhrál zápas v hlavní soutěži na ATP Challenger Tour. Až doposud.

V Koblenci hraje životní tenis a stal se vůbec prvním Syřanem, který na této úrovni dokázal vyhrát zápas v hlavní soutěži. Poté, co úspěšně prošel kvalifikací, tak v úvodním kole porazil Brita Billyho Harrise (195.) dvakrát 7:5.

V osmifinále pak Naw ve třech setech udolal Oscara Otteho z Německa, se kterým po své emigraci ze Sýrie právě v Kolíně trénoval. Po vítězství 2:6, 7:6, 6:4 nad 274. hráčem světa se oba tenisté setkali u sítě, kde byla k vidění od Otteho hodně vřelá gratulace Nawovi k postupu do prvního čtvrtfinále.

Ani u toho přitom nezůstalo. Ve čtvrtfinále se třiadvacetiletý Syřan utkal se Zdeňkem Kolářem, kterého překvapivě dokázal porazit 6:2, 6:4. Český tenista v utkání prohrál hned čtyřikrát podání, na returnu se prosadil pouze ve druhém gemu druhé sady, kdy srovnával skóre na 1:1.

Postup do semifinále je pro syrského tenistu další životní výsledek, kterým se znovu mírně přiblížil ke splnění svého snu – hrát na největších turnajích světa. K této metě Nawovi schází ještě podstatný kus cesty, v živém žebříčku poprvé prolomil brány čtvrté stovky a náleží mu průběžné 369. místo. Pokud by ale i na dalších turnajích hrál tak jako v Koblenci, jednoho dne by se klidně mohl objevit v kvalifikaci grandslamového turnaje.

Chce to jen dál pracovat a nepolevit. A to i v sobotu, kdy jej čeká semifinále proti Brandonovi Nakashimovi.