Davis Cup: Kvalifikační souboj s Izraelem rozehraje Menšík, dostal přednost před Macháčem

- Filip Lefenda, Marek Bartošík

AKTUALIZOVÁNO – Kvalifikační duel Davisova poháru proti Izraeli rozehraje v sobotu od 15 hodin Jakub Menšík. Osmnáctiletý benjamínek dostal v nominaci kapitána Navrátila přednost před Tomášem Macháčem, jenž byl z důvodu menší únavy nahlášen až do čtyřhry. O druhý bod bude následně usilovat Jiří Lehečka.

„Začali jsme s přípravou už v neděli, v pondělí kluci odtrénovali dalších pět hodin a Tomáš za námi dorazil až v úterý po obědě. Vlastně přišel o tři dny. Že nenastoupí, jsme si řekli už ve čtvrtek,“ vysvětlil kapitán Jaroslav Navrátil. „Ještě v pátek ráno hrál jen tři čtvrtě hodiny a říkal, že je unavený. Povídá mi, že by rád hrál a je na něm vidět, že je ve formě, krásně tenis cítí. Ale je zbytečné riskovat, když tam mám tohohle mladého kluka, který hrál dobře v Austrálii. Tomáš začne v neděli čtyřhrou.“

Soupeřem Menšíka bude v úvodní dvouhře čtyřiadvacetiletý Jišaj Oliel, aktuálně až 415. tenista žebříčku ATP. Ještě o něco výraznějším papírovým favoritem bude v rámci druhého sobotního singlu Jiří Lehečka, jemuž se postaví osmadvacetiletý Daniel Cukierman (465.).

„Celý tým je po tomto týdnu ve skvělé formě a i v minulých týdnech jsme měli dobré výsledky, takže pro kapitána to bylo příjemné rozhodování. Jak už jsem říkal minulý rok, daviscupová atmosféra mě velice nabíjí, o to víc teď, když se hraje doma. V kvalifikační části to bude moje premiéra. Moc se těším, budu dělat maximum maxima,“ nechal se slyšet Menšík.

„Určitě to nebude nic jednoduchého,“ řekl k sobotnímu utkání Lehečka, který Cukiermana porazil v předloňské baráži Davis Cupu 6:0 a 6:4. „Už v Izraeli ukázal, že je to velice komplexní tenista, který umí hodně měnit hru. Fyzicky se cítím naprosto připraven. Máme tady skvělý realizační tým, profesora Koláře a Martina Janouška, kteří z nás nespustí ruce. Herní podmínky nám tady všem sedí, můžeme se proto více soustředit na taktickou stránku věci.“

Nedělní program začne ve Vendryni u Třince o dvě hodiny dříve, a sice čtyřhrou. Kapitán Jaroslav Navrátil do ní předběžně nominoval duo Adam Pavlásek, Tomáš Macháč. Za Izraelce byli nahlášeni Edan Lešem a Roy Stepanov.

Los utkání Česká republika – Izrael

Sobotní program (od 15:00)
JAKUB MENŠÍK (127.) – Jišaj Oliel (415.)
JIŘÍ LEHEČKA (31.) – Daniel Cukierman (465.)

Nedělní program (od 13:00)
MACHÁČ, PAVLÁSEK – Lešem, Stepanov
JIŘÍ LEHEČKA (31.) – Jišaj Oliel (415.)
JAKUB MENŠÍK (127.) – Daniel Cukierman (465.)