Šéf pořadatelů Flégl: Bezpečnostní opatření na Davis Cupu ve Vendryni jsou mimořádná

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z VENDRYNĚ – Kvalifikace Davis Cupu mezi Českou republikou a Izraelem se o víkendu 3. a 4. února uskuteční za mimořádných bezpečnostních opatření. Pořadatelé tím reagují na složitou situaci Izraele, na který loni v říjnu zaútočili teroristé z hnutí Hamás. O podrobnostech informoval novináře v areálu Vitality ve Vendryni ředitel daviscupového utkání z Českého tenisového svazu Vojtěch Flégl.

„Tento areál jsme vybrali hlavně kvůli bezpečnosti. Je fantastické, že hráči nemusejí díky propojení hotelu a kurtu opustit areál. Bezpečnostně se o tuto akci stará Policie České republiky. Tímto bych jí chtěl poděkovat, stejně tak místním organizátorům,“ uvedl ve středu Vojtěch Flégl, který už organizoval pražský finálový turnaj Poháru Billie Jean Kingové v roce 2021.

„Určitě jsme nic nepodcenili, už dva měsíce dopředu jsme tady připravili všechna bezpečnostní opatření. Bohužel vám nemůžu přesně říct, jak opatření vypadají, ale jsou mimořádná a několikanásobně větší než u srovnatelných akcí v minulosti. Než sem přijely týmy, policie zkontrolovala celý areál. A teď ho hlídá ochranka společně s policií,“ prozradil bývalý profesionální tenista a trenér Flégl.

Pořadatelé z Českého tenisového svazu upozornili fanoušky, kteří se o víkendu vydají do Vendryně, že budou muset projít bezpečnostními rámy. Návštěvníci si s sebou zároveň nemůžou vzít větší zavazadla. „Kontrola bude přísná. Do haly se nesmí brát žádné větší předměty, tašky nebo batohy,“ vysvětlil Flégl.

Součástí podmínek pro organizaci kvalifikačního utkání mezi Českem a Izraelem je i horká linka s nejbližší nemocnicí, v tomto případě nemocnicí Agel Třinec-Podlesí. Tato linka funguje 24 hodin denně.

Dobrou zprávou je to, že organizace splňuje s přehledem veškerá pravidla stanovená Mezinárodní tenisovou federací (ITF). „V pondělí sem přijeli zástupci ITF. Při prohlídce areálu neměli ani jednu připomínku, dokonce nás pochválili, že na jiných akcích je areál připraven až ve čtvrtek nebo v pátek. Podobná byla i reakce hlavního rozhodčího ze Srbska. Myslím, že se nám tady podařilo vytvořit příjemné prostředí,“ těší šéfa organizačního výboru.

Pořadatelé dokázali připravit vše potřebné za pět dní práce. Začali vyklizením haly a poté složili kurt, který přivezli ze zahraničí. V hale se nachází i tribuna pro veřejnost, prezidentská tribuna a VIP boxy.

A jak bude fungovat dopravní logistika? Pro veřejnost je v zápasové dny, tedy v sobotu a neděli, připraveno velké parkoviště u třinecké Werk Areny. Mezi ní a Vendryní bude fungovat kyvadlová doprava. „Od města Ostravy jsme si zapůjčili dva doubledeckery, které budou jezdit každých deset až patnáct minut. Budou se točit dvě hodiny před utkáním a dvě hodiny po utkání,“ dodal Flégl.