Jako kondiční kouč pomáhá Lehečkovi. Z jeho vývoje mám radost, říká Štěpánek

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z VENDRYNĚ – Aby tenista mohl na kurtu předvádět své nejlepší výkony, musí být skvěle připraven i po kondiční stránce. O tu se v českém daviscupovém týmu stará Radek Štěpánek, který je především kondičním koučem české jedničky Jiřího Lehečky. Pětatřicetiletý Štěpánek, jenž má stejné jméno jako o deset let starší bývalý tenista, se dříve věnoval atletice jako běžec na středních tratích. Dlouhá léta už ale působí v TK Prostějov, kde začala i jeho spolupráce s nyní dvaadvacetiletým Jiřím Lehečkou. V rozhovoru pro Tenisový svět se Štěpánek podrobně rozpovídal o své činnosti i roli v týmu světové jednatřicítky Lehečky.

Jaké jsou vaše úkoly u českého daviscupového týmu ve Vendryni?
Starám se o hráče, aby byli zabezpečeni po kondiční stránce a aby byli dobře připraveni na tréninky. Ladíme formu s ohledem na to, jak se blíží zápasové dny. Každý z hráčů se po Austrálii soustředí na něco jiného. Záleží na tom, jak hráli nebo jak mají naplánované turnaje. Zároveň mám ale svou vizi, kterou s nimi ladím. Chci, aby byli v dobrém módu a aby se cítili lehčí na nohách a dynamičtí. Pomáhám jim i s iontovými nápoji, stravou, masážemi nebo strečinkem. Snažím se taky držet v týmu dobrou náladu a propojovat kluky mezi sebou. Zkoušíme různé soutěže a dovednosti, hrajeme hry, nohejbal, hecujeme se, aby v týmu byla odlehčenost a zároveň zdravá konkurence.

Primárně jste kondičním koučem Jiřího Lehečky, že?
Ano, snad od jeho patnácti let, takže už to bude sedm let. Začínal jsem v prostějovském klubu, kde pracuji i nadále. Starám se o juniory, právě odtud Jirka vzešel. Pro tento rok jsme si řekli, že spolu během příprav na turnaje a přímo na nich absolvujeme dvacet týdnů. Loni jich bylo deset. Mám kontakt se světovou úrovní i klubovou prací. Tato pestrost mě baví. Předávám zkušenosti mladým a na druhé straně získávám zkušenosti pro Jirku a sám pro sebe, abych mohl být v téhle branži platný. Nároky na každého hráče se zvyšují, a proto je důležité se posouvat v detailech. To si bere čím dál víc času a pozornosti.

Kam se letos s Jirkou třeba vydáte a kdy bude vaše spolupráce nejvíce intenzivní?
Hlavně se budeme soustředit na přípravnou fázi před změnami povrchu a před tisícovkami (turnaji kategorie ATP Masters 1000, pozn. red.), kdy je více času. Po Davis Cupu odcestujeme na turnaj do Marseille, kde budeme ladit věci, které se objevily po Austrálii. Tam jsme načerpali zkušenosti ze zápasů s těmi nejlepšími, třeba i s Novakem Djokovičem (Lehečka s ním na United Cupu prohrál 1:6, 7:6 a 1:6, pozn. red.). Je spoustu věcí, ve kterých se můžeme posunout. Pak bych měl letět i do Indian Wells, kde se uskuteční týdenní přípravná fáze. S Jirkou jsme se bavili, že mu pomůžu i na Roland Garros a ve Wimbledonu. Jirka splňuje všechny podmínky i pro účast na olympiádě v Paříži, takže bych ho tam rád podpořil. Moc se na to těším, být součástí tohoto svátku je pro nás splněný sen.

Jirka působí při komunikaci velmi slušně a uvážlivě. Co jste o něm zjistil vy?
Vnímám ho, jak se od svých patnácti let vyvíjí a stává se z něj osobnost a lídr. Je krásné vidět jeho lidský i hráčský vývoj, mám z toho radost. Věřím, že si něco dobrého vzal i ode mě. Jsem hrdý, že je z něj cílevědomý a chytrý člověk, který je velmi empatický a nesobecký. Jde tím správným směrem a snaží se inspirovat i mladé hráče. Daří se nám to propojovat, mladší kluci se ho snaží dohnat.

Jak klíčová je dnes pro tenisty kondice?
Postupem času se ukazuje, jak se tenis transformuje. Z tenistů jsou v uvozovkách gladiátoři, našlapaní atleti, kteří se odlišují na kurtu jen v detailech, v mentálním nastavení. Základem je být na vrcholu svých fyzických sil a potom se umět v klíčový moment správně rozhodnout. Jirka se ve fyzických parametrech rok od roku zlepšuje, v testování a měření dělá neustále progres.

Zatímco na letošní sezonu jste se s Jirkou chystali na prosluněném Tenerife, předchozí přípravu jste absolvovali ve Vysokých Tatrách. Můžete vysvětlit volbu těchto rozdílných míst?
Předloni v Tatrách to pro nás byla nová zkušenost, i pro mě to bylo první individuální soustředění. Apelovali jsme tam na klasickou přípravu, kdy se nabírá objem a síla. Po návratu na kurty jsme ladili i dynamiku, rychlost a podobně. Před touto sezonou jsme si říkali, že Jirkova výchozí úroveň v síle a vytrvalosti je solidní. Potřebovali jsme, aby byl dynamičtější a agilnější na kurtu, proto jsme volili teplé podmínky na Tenerife. Povrch kurtu tam byl podobný jako v Austrálii. Myslím, že to byla dobrá volba, která nám přinesla to, co jsme očekávali.

Věkový rozdíl mezi vámi a Jirkou není příliš velký. Předpokládám tedy, že o témata pro konverzaci není nouze…
Čím je Jirka starší, tím je počet témat větší. Můžeme porovnávat naše zážitky ze života. Stále si udržujeme role trenéra a hráče, ale tým se celkově začíná přetvářet do rodinného prostředí. Postupně se to vyvíjí, prožíváme spolu i situace mimo tenis. Myslím, že pro Jirku to má velký přínos, protože on je rodinný typ.

S trenérem Michalem Navrátilem, který Jirku vede, se znáte z Prostějova velmi dobře, že?
Ano, chemie mezi námi fungovala už od počátku. Michal si mě vybral, když začínal s Adamem Pavláskem. Byla to pro mě první spolupráce mezi kondičním koučem a trenérem. Postupně jsme Adama dostali do první stovky. Potom jsme se s Michalem dali více na klubovou práci a z ní se vyvinul Jirka. Máme podobné vize o práci a cestě, kterou chceme jít.

Jak se sžíváte s tím, že při své práci potkáváte světové hvězdy? V Jirkově týmu je jako poradce Tomáš Berdych, při trénincích jste mohl narazit i na Novaka Djokoviče…
Je to samozřejmě zážitek. Vnitřně jsem vždy cítil, že do toho prostředí patřím a že mu mám co dát. Můžu inspirovat lidi a konkrétně posouvat hráče. Cítím se tam dobře a přirozeně. Baví mě mentalita vítězů a lidí, kteří něco dokázali a šli si za svým. U Tomáše Berdycha věříme v jeho přínos. Jeho zkušenosti a hlavně vhledy do situací jsou k nezaplacení. Měl i několik kondičních trenérů, takže se od něj snažím načerpat informace a energii. Situace se někdy dynamicky mění a my na ni musíme reagovat. Naopak Tomáše může obohatit rodinná atmosféra našeho týmu, protože on to měl dříve nastaveno jinak.


Galerie