Slovensko má novou vycházející hvězdu! Trnavská teenagerka si podmanila Austrálii

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Pouze jedna Slovenka se doposud radovala ze singlového titulu na juniorském Australian Open. V roce 2015 se to povedlo Tereze Mihalíkové, na kterou letos navázala šestnáctiletá Renáta Jamrichová. Ta na úvodním grandslamu sezony ztratila jen jeden set, potvrdila roli nasazené jedničky a získala nejcennější prvenství v kariéře.

Slovenský ženský tenis je v útlumu. V nejlepší světové stovce figuruje pouze Anna Karolína Schmiedlová, které patří 68. pozice. To by se mohlo změnit nástupem mladičké Renáty Jamrichové, která bude chtít připomenout úspěšnou éru Daniely Hantuchové či Dominiky Cibulkové.

Potenciál v sobě má. Na Australian Open si podmanila juniorskou dvouhru, když ve finále přehrála domácí Emerson Jonesovou za hodinu a jednu minutu po setech 6:4, 6:1. „Jsem opravdu šťastná. Začala jsem poměrně nervózně, musela jsem si zvyknout na diváky a arénu Roda Lavera. Pak jsem si řekla, že si jednoduše musím užívat každý moment a každý míček,“ popisovala své pocity trnavská tenistka.

Ta v Melbourne Parku ztratila jediný set a potvrdila, že třetí juniorkou kombinovaného žebříčku není náhodou. „Budu chtít odehrát ještě nějaké grandslamy, určitě French Open a Wimbledon. Kromě toho bych si chtěla zahrát i dospělé turnaje,“ nastínila své plány šestnáctiletá Slovenka, která vloni u protinožců slavila deblový triumf.

Jamrichové ve výkonnostním posunu pomáhají i bývalé slovenské hvězdy. „Když jsem doma, občas trénuji s Danielou Hantuchovou. Někdy i s Magdalénou Rybárikovou nebo Janou Čepelovou,“ prozradila na tiskové konferenci.

A Slovensko na svou vycházející hvězdu sází. Jamrichová se fanouškům představila i na loňském Poháru Billie Jean Kingové, kdy ve dvou setech smetla Argentinku Nadiu Podoroskou, semifinalistku Roland Garros z roku 2020.