Poslední mohykán! Kumstát postoupil v Austrálii do čtvrtfinále a drží český prapor

- David Schlegel, Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Premiéra jako hrom. Jan Kumstát při svém prvním grandslamovém startu dokráčel už mezi osmičku nejlepších tenistů. V osmifinále juniorského Australian Open přehrál nasazenou šestku Alexandera Razeghiho z USA, a to po setech 7:6(4), 6:2. „Určitě jsem si už své splnil. Původně jsem si to sem přijel hlavně užít, jenže teď už jsem ve čtvrtfinále! A doufám, že to dotáhnu ještě dál,“ hlásí.

Cesta za největším vítězstvím kariéry nezačala pro Jana Kumstáta zrovna ideálně. V úvodních třech gemech uhrál pouhé tři výměny. „Byl jsem ze začátku znova trochu ospalý. Za stavu 3:5 jsem si vzal podání zpátky, což bylo hrozně důležité,“ vypíchl klíčový moment osmifinálového souboje.

Američan Alexander Razeghi ve druhém setu už nedokázal svému soupeři výrazněji odporovat. „Nevzdal to, ale já se po první sadě uvolnil a začalo mi to tam více padat,“ popisoval Kumstát, jenž v zápase zapsal 32 winnerů, o 24 více než jeho oponent.

42. tenista juniorského žebříčku do souboje s nasazenou šestkou rozhodně nevstupoval v roli favorita. Přesto dokázal najít recept na jeho silné zbraně. „Hrál nepříjemně, všechno doběhl. Těžko se mu zabíjely míče. Snažil jsem se mu hrát do forhendu, který měl slabší. A tahle taktika vyšla,“ liboval si Kumstát.

Toho ve středu nenapodobili Petr Brunclík ani Vendula Valdmannová, a tak při své grandslamové premiéře zůstává v singlovém pavouku jako poslední Čech. „Mám velkou radost. Nicméně je škoda, že se ostatním nepodařilo postoupit,“ mrzelo ho.

Čtvrtfinálovým soupeřem Jana Kumstáta bude domácí Hayden Jones. S nasazenou šestnáctkou se už jednou setkal, a to vloni na podzim. Tehdy se v japonské Ósace radoval po třísetové bitvě sedmnáctiletý Australan.

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry juniorů
JAN KUMSTÁT – Alexander Razeghi (USA) 7:6(4), 6:2