Bývalá světová jednička měla jít za mříže. Vězení se vyhne zaplacením tučné pokuty

- Jan Vojkůvka

Bývalá světová jednička Arantxa Sanchézová Vicariová a její bývalý manžel Josep Santacana byli ve Španělsku odsouzeni za podvod. Španělka, která během kariéry vyhrála celkem čtyři grandslamové tituly, se údajně dohodla se státním zastupitelstvím, že za přiznání své viny a zaplacení tučné pokuty ve výši 7,1 milionu dolarů (162 milionů korun) dostane pouze podmíněný trest.

Přestože se dlouho drželo v tajnosti, čeho se Sanchézová Vicariová dopustila a proč skončila u soudu, nakonec bylo zjištěno, že se jednalo o podvod a snahu obelstít banku v Lucembursku. Podle informací se společně s bývalým manželem, se kterým se rozvedla v roce 2019, snažila zamlčit a ukrýt svůj majetek, aby se vyhnula zaplacení dluhu u Banque de Luxembourg, který se vyšplhal i s úroky do výše několika milionů eur.

Aby se vyhnula vězení, loni se Sanchézová Vicariová se státními zástupci ve Španělsku dohodla, že se ke své vině přizná, aby dostala trest za podvod na nižší hranici. Zároveň přislíbila, že zaplatí vysokou pokutu, kterou jí soud vyměří.

Soud s bývalou světovou jedničkou, jenž probíhal v Barceloně, byl ukončen tento týden a Sanchézová Vicariová byla odsouzena ke dvěma letům vězení. Pokud však zaplatí vyměřenou pokutu ve výši 7,1 milionu dolarů, k čemuž se zavázala, odchodu za mříže se vyhne. Santacana pak od soudu odešel s trestem ve výši tří let a tří měsíců a musí se podílet na zaplacení tučné pokuty.

Původně se oba obvinění bránili a odmítali svou vinu. Sanchézová Vicariová se snažila hodit vinu na bývalého manžela, když tvrdila, že Santacana nakládal s jejími penězi a ona si nebyla vědoma žádného nezákonného manipulování s rodinným majetkem.

Tuto obhajobu soud odmítl s tím, že bývalá tenistka sice nerozuměla finančním operacím, ale měla plné vědomí o tom, co se s jejím majetkem děje, a měla z toho prospěch, jelikož kvůli tomu nesplácela dluh u banky Banque de Luxembourg.

Dvaapadesátiletá Sanchézová Vicariová ukončila profesionální kariéru v roce 2002. Celkem na okruhu WTA vybojovala 29 trofejí ve dvouhře, z toho čtyři grandslamové tituly. Dalších deset grandslamových titulů přidala ve čtyřhře a smíšené čtyřhře. Během kariéry se také vyšplhala na první místo světa ve dvouhře i čtyřhře, pětkrát slavila triumf ve Fed Cupu a na olympijských hrách vybojovala dvě stříbrné a dvě bronzové medaile.