Odehrál životní zápas, ocenil soupeře Lehečka. Z Austrálie odjíždí se vztyčenou hlavou

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Čtvrtfinále tentokrát zůstalo daleko. Jiří Lehečka se nezvládl popasovat s deštivými podmínkami v Melbourne Parku a skončil ve 2. kole na raketě devatenáctiletého Američana Alexe Michelsena. „Odehrál skvělý zápas. Ukazuje to, jak je tenis vyrovnaný. Každý může porazit každého,“ povzdechl si rodák z Kněžmostu, jenž v příštím vydání žebříčku ATP opustí nejlepší třicítku.

Zatímco v úterý byl Jiří Lehečka ve svém živlu, ve čtvrtek mu počasí hezký dáreček nepřichystalo. Utkání několikrát přerušil déšť, hrálo se na Austrálii až v nezvykle příjemné pocitové teplotě. „Vím, že soupeř na tom není kondičně nejlépe, nehýbe se tak jako většina top tenistů. Trochu jsem byl smutný, že zrovna dnes nebyl pařáček, měl bych výhodu. Po fyzické stránce jsem se totiž cítil skvěle, proto je škoda, že jsem toho nemohl využít,“ přemítal Lehečka, který v utkání vyrobil 53 nevynucených chyb.

Nejlepší český tenista současnosti vstoupil do dnešního klání skvěle a získal úvodní sadu. Jenže od té doby Michelsenovi nevzal ani jednou servis, po dvou hodinách a 50 minutách musel skousnout porážku 6:4, 3:6, 4:6 a 4:6. Američan si tím pádem připsal nejcennější vítězství kariéry. „V posledním setu jsem podával velice slušný výkon, protože přestalo foukat a já mohl předvést svou hru z posledních týdnů. Ale on to skvěle dohrál a myslím si, že se jednalo o jeho životní zápas,“ vyzdvihl devatenáctiletého kalifornského rodáka.

Lehečka tedy nedokázal obhájit loňské čtvrtfinále, v žebříčku dvouhry se kvůli tomu propadne kousek za třetí desítku. Přesto může být s australskou šňůrou spokojený. „Odjíždím zklamaný z dnešní prohry, ale celkově se vztyčenou hlavou. Podruhé se mi osvědčilo, že se mi u protinožců hraje dobře. V Adelaide to byl super týden, získal jsem dobré body a mohl jsem si odškrtnout první titul. A ani bodově jsem tolik neztratil. Kdyby mi tohle někdo řekl před odletem, bral bych to všemi deseti,“ pokyvoval hlavou 183 cm vysoký tenista, jenž na nedávném United Cupu uhrál set proti Novaku Djokovičovi.

Přestože Jiří Lehečka na úvodním grandslamu dohrál, bude mít český tenis v dalších bojích mužského pavouka svého zástupce. Tím se stal Tomáš Macháč, před jehož umem se musel uklonit hvězdný Frances Tiafoe. „Ukázal, že tenis doopravdy hrát umí. Že má tu úroveň. Samozřejmě Tiafoe momentálně není v takové formě jako dříve, vypadl z elitní desítky. To ale neshazuje Tomášův výkon, porazit takového borce 3:0 je super. Jsem rád, že se mu to podařilo,“ pochválil svého krajana.

S Macháčem se Lehečka potká už zanedlouho. S českým daviscupovým týmem se porvou na začátku února ve Vendryni u Třince o postup na hlavní turnaj, v cestě jim bude stát Izrael. „Po strašně dlouhé době hrajeme Davis Cup v Česku. Hodí se nám to i do kalendáře, nemusíme letět na antuku někam do Jižní Ameriky nebo na nějaký podobně šílený výlet. Je úžasné, že můžeme hrát zase před českými fanoušky. Moc se těším,“ vyhlíží souboj Lehečka.

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry mužů
Alex Michelsen (USA, 91.) – JIŘÍ LEHEČKA (23.) 4:6, 6:3, 6:4, 6:4