Na plzeň australské pivo nikdy mít nebude! smál se vítězící Lehečka

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Suverénním vítězstvím vstoupil do prvního kola Australian Open dvaatřicátý nasazený Jiří Lehečka. Španělu Bernabému Zapatovi Mirallesovi povolil pouhých osm gemů a na Čechovi vůbec nebylo znát, že odehrál už šestý zápas během posledního týdne.

Na kurtu strávil Lehečka jen necelou hodinu a tři čtvrtě a většinu zápasu měl hru plně pod kontrolou. „Podle výsledku to vypadá hodně jednoduše, ale pár momentů, kde jsem se necítil úplně komfortně, tam bylo. Byl to dneska spíš takový boj než hezký tenis. Dost foukalo, a navíc jsem hrál proti soupeři, jehož hru ani nějak nedokážu definovat. Byl tam jeden klíčový stav ve třetím setu, kdy měl soupeř dva brejkboly, tam jsem to zvládl dobře a od té doby už jsem se cítil dobře a dominoval jsem,“ přemýšlel Lehečka, jehož teď čeká devatenáctiletý Američan Alex Michelsen. 

Lehečka v sobotu vyhrál v Adelaide svůj první turnaj ATP, nicméně na kurtu nevypadal příliš unaveně. „Adaptace po přeletu nebyla jednoduchá. Jsem rád, že jsem hrál až dneska. Kdybych hrál už v pondělí, bylo by to pro mě určitě o dost těžší, ale vždycky je to něco za něco. Minulý rok se mi to na US Open vymstilo. Tam jsem hrál finále ve Winston-Salemu a pak okamžitě hladce prohrál ve třech setech s Karacevem. Ten den navíc, který jsem měl teď tady, mi hrozně pomohl a měl jsem dneska možnost se cítit o něco líp.“

Český hráč sdílel na sociálních sítích fotku z přesunu do Melbourne, kterak si dává pivo. „Australské pivo jsem si nedal. Vypil jsem italské Peroni. Po výhře chutnalo dobře, ale tohle ani australské pivo určitě není takové, na jaké jsme my Češi zvyklí. Plzeň to nikdy není a nikdy nebude, ať se snaží sebevíc,“ usmál se.

Lehečka se se Zapatou Mirallesem střetl už před dvěma a půl roky na antuce. „Prohrál jsem s ním ve finále challengeru v Poznani, ale to bylo na jeho oblíbenějším povrchu. Věděl jsem, že tady ty podmínky na rychlém betonu by měly spíše sedět mně,“ věřil.

Lehečku podobně jako loni čeká i start ve čtyřhře. S Alexem Molčanem před rokem postoupili až do třetího kola, letos bude pomáhat k posunu na žebříčku svému parťákovi z United Cupu Petru Nouzovi.

„V Austrálii jsem se vždycky cítil dobře, a když jsem měl možnost se s Petrem Nouzou domluvit a trošku mu pomoct, tak jsem neváhal. Způsob, jakým se tady dělají programy, mi vyhovuje. Často vychází, že se střídá den, kdy hraju singla, a den, kdy je na programu debl. Je tam jen malá šance, aby se hrála dvouhra a čtyřhra v jeden den. Po dobré zkušenosti z loňska, kdy jsem tu hrál čtyřhru taky, jsem se s Petrem domluvil a určitě máme i šanci nějaké to kolo vyhrát,“ doufal Lehečka.

Český tenis zažívá vynikající období a výrazně se zlepšuje i situace v mužském tenise. Poprvé po velmi dlouhé době se v hlavní soutěži na grandslamu představilo hned pět českých tenistů. „Myslím, že je to poprvé od roku 2014 a je to neskutečné. Moc mě to těší, protože jsme všichni kluci měli před pár lety takový útlum a po Tomášovi Berdychovi a Radkovi Štěpánkovi najednou nebyl nikdo, kdo by je nahradil. Chvilku to táhnul sám Jirka Veselý, na jeden rok trošku vyskočil i Adam Pavlásek,“ přemýšlel Lehečka.

Před deseti lety se v Melbourne kromě Jiřího Veselého, který hraje na Australian Open i letos, představili i Lukáš Rosol, Jan Hájek a tahouni Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem. „Je to určitě super pro český tenis i pro nás všechny kluky, že zase máme mezi sebou takovou zdravou konkurenci. A už jsem to říkal i loni nebo předloni, že mám i velkou radost z toho, že můžu přijít do šatny a zase se s někým bavit i česky. Což třeba předloni bylo těžší, přišel jsem do šatny a z Čechů tam nebyl nikdo. Teď je naopak fajn, že se jim takhle daří, a čím víc nás v té stovce bude, tím lepší to bude jak pro Davis Cup, tak celkově i pro český tenis,“ uvedl 23. hráč světa.

Česká soudržnost v Austrálii je skvělá a určitě tomu hodně pomáhá United Cup. Loni ženskou část party táhla Petra Kvitová, letos pak Markéta Vondroušová. Jiří Lehečka byl českou jedničkou loni i letos. „Je to akce, která nás všechny nesmírně bavila a mám na ni úplně stejný názor jako loni – je to nejlepší způsob, jak začít nový rok. Nezačínáte hned v turnajovém stresu, začínáte v týmu, nechci říct v pohodičce, ale není takový tlak. Víte, že určitě nějaké zápasy odehrajete, máte dobré podmínky na trénování a celkově je to super akce,“ přemýšlel. 

Loni spolu trávili členové týmu spoustu času i na Australian Open, letos to je podobné. „Moc jsem si to užil loni i letos a jsem rád, že všichni, co tam byli v týmu, jsme byli schopni táhnout za jeden provaz. I když to nevyšlo a bohužel se nám nepodařilo aspoň tu jednu výhru přidat, tak jsme si to moc užili a měli jsme šanci se celkově víc poznat a zjistili jsme, že je nám spolu všem fajn. Když jsem hrál finále v Adelaide, zbytek týmu šel tady na společnou večeři, posílali jsme si fotky a bylo to fajn.“

Lehečka loni v Melbourne předvedl životní výsledek, když se probojoval poprvé v kariéře až do čtvrtfinále. Letos před ním stojí obtížný úkol loňský úspěch obhájit. „Necítím větší tlak. Teď se mi to možná říká jednodušeji poté, co jsem vyhrál turnaj v Adelaide, ale už mi možná trošku pomůže i to, že jsem letos nasazený. Samozřejmě vím, že tady ty body obhajuji, ale na druhou stranu jsem dneska vyhrál první kolo, mám to nějak rozjeté a udělám všechno proto, aby se mi body obhájit povedlo. Ale kdyby to nedopadlo, nic se neděje. Pořád odtud budu rozhodně odjíždět se vztyčenou hlavou. Už teď můžu říct, že mám jeden titul z australského turné,“ usmál se Lehečka.

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry mužů
Bernabé Zapata Miralles (ESP, 78.) – JIŘÍ LEHEČKA (23.) 3:6, 2:6, 3:6