Siniaková v Adelaide řádila. V derby si vypracovala 22 brejkbolů

- Jan Vojkůvka

Kateřina Siniaková, která se do hlavní soutěže v Adelaide prokousala skrz kvalifikaci, vstoupila do turnaje parádním výkonem. V derby s Karolínou Plíškovou si vypracovala hned 22 brejkbolů a svou krajanku přejela za 73 minut po setech 6:2, 6:1. Na australském turnaji mezi muži zahájil svou pouť hladkým vítězstvím rovněž Jiří Lehečka.

Siniakovou nečekalo v úterý v Adelaide nic snadného. S Karolínou Plíškovou doposud všechny tři vzájemné zápasy prohrála a její krajanka se navíc minulý týden v Brisbane prezentovala velmi kvalitními výkony, když zvládla souboj s Naomi Ósakaovou a posléze potrápila v osmifinále Jelenu Ostapenkovou.

Sedmadvacetiletá Siniaková naopak v Brisbane padla hned v prvním kole se Sloane Stephensovou a nevstoupila do sezony na pozitivní vlně. Jenže po příjezdu do Adelaide se rozehrála, prolétla kvalifikací bez ztráty setu a na své výsledky navázala i v souboji s Plíškovou.

Začátek utkání přitom 49. hráčce světa nevyšel podle představ. Hned ve druhém gemu ztratila podání a čelila skóre 0:2. V tu chvíli se však nastartovala k parádnímu výkonu. Z dalších třinácti gemů vyhrála hned dvanáct a Plíškovou doslova přejela 6:2, 6:1.

Od stavu 0:2 získala Siniaková na své konto deset her v řadě, než Plíškové povolila podržet servis v páté hře druhého setu. Při své cestě za postupem do osmifinále si Siniaková vypracovala neskutečných 22 brejkbolů, z nichž šest dokázala proměnit. V mezihře byla mladší z Češek jednoznačně lepší, dokázala bodovat nejen přes druhý servis své soupeřky, ale posbírala i přes 50 % fiftýnů při prvním podání Plíškové.

V osmifinále čeká na Siniakovou souboj s Anastasijí Pavljučenkovovou, jež rovněž zahájila turnaj v Adelaide v kvalifikaci. V úvodním kole pak Ruska porazila 6:3, 6:4 světovou jedenáctku Beatriz Haddad Maiovou.

Lehečka v úvodním kole dominoval
V mužské části turnaje v australském Adelaide se představil v úterý také Jiří Lehečka. Český tenista vstoupil do podniku ATP 250 jednoznačným vítězstvím nad domácím kvalifikantem Adamem Waltonem.

Australana, jenž si ve 24 letech odbyl premiéru v hlavní soutěži elitního okruhu a poprvé měřil síly s protivníkem z elitní padesátky, porazil za 68 minut hladce 6:1 a 6:3.

Nasazená sedmička si vybrala v utkání jedinou slabší pasáž, v pátém gemu druhé sady pustil Lehečka Waltona při servisu do vedení 0:40, postupně ale všechny čtyři brejkboly odvrátil, a prošel tak zápasem bez ztraceného servisu.

V osmifinále vyzve rodák z Mladé Boleslavi Dušana Lajoviče ze Srbska.