Nadal se nezúčastní Australian Open, nepustí ho trhlina ve svalu

- Petr Sumbal

Rafael Nadal (672.) se nezúčastní letošního Australian Open! Do prvního grandslamu sezóny ho nepustí malá trhlina ve svalu, kterou odhalilo podrobné vyšetření, jenž španělský tenista absolvoval po turnaji v Brisbane, kde se probojoval po téměř roční pauze způsobené jiným zraněním do čtvrtfinále.

Strasti dvaadvacetinásobného grandslamového šampiona Rafaela Nadala bohužel nekončí, bude muset vynechat už čtvrtý grandslam v řadě. Naposledy startoval na loňském Australian Open, poté však musel kvůli zranění odříct postupně French Open, Wimbledon a US Open.

Svůj grandslamový comeback si Španěl naplánoval na letošní Australian Open, na ten ale nakonec kvůli údajně drobné trhlině v Nadalově svalu nedojde. Dobrou zprávou je alespoň to, že se nejedná o totožné zranění, které sedmatřicetiletého tenistu vyřadilo z téměř kompletní sezóny 2023.

„Nacházím se ve stavu, kdy nejsem schopen hrát pětisetové zápasy. Odletím zpátky do Španělska, kde navštívím mého lékaře a zahájím léčbu,“ uvedl ke svému zdravotnímu stavu Nadal.

Nadal přitom prožil povedený vstup do nové sezóny, po téměř dvanáctiměsíční pauze od tenisu se vrátil na turnaji v Brisbane postupem do čtvrtfinále. V prvním kole porazil Rakušana Dominica Thiema 7:5, 6:1 a v osmifinále pak Australana Jasona Kublera 6:1, 6:2. Nadalovi došly síly až ve čtvrtfinále, kde nestačil na dalšího domácího tenistu Jordana Thompsona, kterému podlehl po třísetovém boji 7:5, 6:7(6), 3:6.

Kdy se Nadal opět vrátí na kurty, zatím není známo, podle zpráv ze Španělova týmu by se nemělo jednat o nikterak závažné zranění. V sezóně, která by měla být jeho poslední, by nechtěl Nadal zmeškat zejména své oblíbené Roland Garros a také olympiádu, kde by se mohl představit ve čtyřhře po boku Carlose Alcaraze.