Když hlava může pokazit zápas. Rubljov ví, co musí zlepšit, aby vystoupal až na vrchol

- Jan Vojkůvka

Je pátým nejlepším hráčem světa, letos vyhrál svůj první turnaj Masters a na kontě už má 14 titulů na okruhu ATP. Velmi vydařená kariéra, chtělo by se říct. Andrej Rubljov však úplně spokojený není, ví totiž moc dobře, v čem spočívá jeho hlavní slabina, kvůli které se marně snaží dostat až na samotný vrchol.

Být světovou pětkou se čtrnácti tituly z nejvyššího okruhu ve 26 letech je obrovský úspěch. Andrej Rubljov však nechce usnout na vavřínech, touží po ještě větších úspěších. Především na turnajích velké čtyřky, kde je jeho maximem čtvrtfinále.

Právě to, že se prozatím neprosadil na grandslamech, je pro něho prozatím největším zklamáním. Moc dobře přitom ví, na čem by potřeboval zapracovat, aby se dokázal na kurtu zlepšit. A nejedná se o technickou část tenisu, na které naopak velmi zapracoval.

„Letos jsem se hodně zlepšil na bekhendu. To je něco, z čeho mám dobrý pocit. Také jsem zlepšil svůj pohyb po kurtu. Pohybuji se mnohem rychleji než na začátku roku. Lépe udržuji tempo a rychlost, díky čemuž se zlepšila moje obrana,“ vypočítal, co vše se mu v průběhu sezony povedlo ve své hře vylepšit. Pak se ale pozastavil nad tím, co se naopak nepovedlo a v čem spatřuje dlouhodobě svou slabinu.

„Je toho ještě spousta, co by potřebovalo zlepšit. Tím nejpodstatnějším je ale psychika,“ poznamenal ruský tenista, který jako jeden z mála projevil velkou osobní statečnost a vystoupil proti válce na Ukrajině.

Právě hlava je v tenise nesmírně důležitá. V kritických okamžicích totiž psychika často rozhoduje o tom, zda hráč zpanikaří a zbytečně pokazí pár úderů, které ho mohou i stát zápas. „To je přesně to, co mi chybí ve srovnání s Novakem Djokovičem, Daniilem Medveděvem, Carlosem Alcarazem a Jannikem Sinnerem. Psychicky jsou mnohem stabilnější,“ řekl Rubljov.

Pokud by se Rubljovovi povedlo zocelit své nervy a ve vyhecovaných chvílích zklidnit svou mysl, mohl by svůj tenis povýšit na mnohem vyšší úroveň. S tím se samozřejmě pojí i další aspekty hry, kterými jsou například druhý servis, kdy je tenista pod velkým tlakem, či správné čtení hry a dobrá rozvaha před útokem na síť.

„Když dokážu zlepšit svou psychiku a druhé podání, budu předvádět zcela jiný tenis,“ dodal s tím, že pak by mohl usilovat i o kýžený úspěch na grandslamu.