Startovní pole kompletní! Čtvrtfinále v Paříži rozhodlo o posledních účastnících Turnaje mistrů

- Jan Vojkůvka

Páteční čtvrtfinálový program na Masters v pařížské hale Bercy definitivně rozhodl o zbývajících účastnících letošního Turnaje mistrů. Po porážkách Huberta Hurkacze, Karena Chačanova a Alexe De Minaura obsadí zbývající volné pozice Alexander Zverev a Holger Rune.

Zatímco Polák Hurkacz mohl pomýšlet na postup do Turína v případě, že by se v Paříži prokousal do finále, Rus Chačanov a Australan De Minaur potřebovali k úspěchu vybojovat na probíhajícím Masters titul.

V pátečních čtvrtfinálových zápasech však této trojici kvůli vlastním porážkám pohasly veškeré zbývající naděje. Mezi smetánku se naopak po roční absenci vrátí dvojnásobný šampion ATP Finals Alexander Zverev a svou premiéru absolvuje dvacetiletý Dán Holger Rune.

Zverev startoval na ATP Finals nepřetržitě mezi roky 2017 a 2021, přičemž v letech 2018 a 2021 celou akci vyhrál. V minulé sezoně se však na finálový turnaj sezony nepodíval kvůli vážnému zranění, které utrpěl už v červnu na Roland Garros.

Letos se však postupnými krůčky dostával do formy, a přestože prozatím má daleko do úrovně hry z předchozích let, dokázal vyhrát turnaje v Hamburku a Čcheng-tu a především si zajistil postup do Turína.

Naopak poprvé v kariéře si Turnaj mistrů zahraje dánský mladík Holger Rune. Vítěz antukového podniku v Mnichově měl výtečnou první polovinu sezony, když byl například ve finále Masters v Monte Carlu a Římě, či si zahrál čtvrtfinále Roland Garros a Wimbledonu. Právě od Wimbledonu na něj však dopadla vleklá herní krize, kterou překonal až na říjnových halových podnicích v Basileji a Paříži.

Právě na těchto dvou turnajích v podstatě svou účast na Turnaji mistrů zachránil, když si ve Švýcarsku zahrál semifinále a ve Francii čtvrtfinále. Odvrátil tak tlak, který na něho z devátého místa vytvářel Hubert Hurkacz a kvalifikoval se na závěrečný turnaj sezony.

Na ATP Finals, které se bude hrát od 12. do 19. listopadu v italském Turíně, jsou kvalifikováni také Novak Djokovič, Carlos Alcaraz, Daniil Medveděv, Jannik Sinner, Andrej Rubljov a Stefanos Tsitsipas.