Denní menu, 28.10.2023: Paulson s Riklem získali premiérový společný challengerový titul, Svrčinu čeká čtvrtfinále

- Redakce

Andrew Paulson a Patrik Rikl slaví na challengeru v Ortisei nejcennější společný titul, v deblovém finále uspěli i přesto, že čelili v tiebreaku druhého setu mečbolu. Dalibor Svrčina na challengeru v Brazílii prohrál odložené čtvrtfinále, které se po několika přerušeních nakonec dohrávalo v hale. Finále čtyřhry na turnaji ITF v egyptském Šarm aš-Šajchu zvládla dvojice Jiří Barnat, Jan Hrazdil. Semifinále dvouhry na ITF turnaji v Šarm aš-Šajchu už má úspěšně za sebou Linda Klimovičová, Matthew William Donald uspěl ve stejné fázi turnaje v Heraklionu. Dominika Šalková postoupila do finále na turnaji ITF v Portugalsku. Brenda Fruhvirtová zvládla v Santa Margheritě di Pule dva zápasy a prošla do semifinále.

Češi v akci

Svrčina do semifinále neprošel
Dalibor Svrčina (167.) dohrál na challengeru v brazilské Curitibě ve čtvrtfinále. V sobotním utkání, které bylo dvakrát přerušeno kvůli dešti a následně přesunuto do haly, podlehl 6:7(6), 6:2 a 1:6 Oliveru Crawfordovi (225.) ze Spojených států.

Český favorit začal pod střechou za stavu 1:1 ve druhém setu parádně, když si velmi rychle vynutil rozhodující dějství, v němž se ujal vedení. Pak ale rodák z Ostravy ztratil třikrát v řadě servis a bylo po zápase.

Šalková postoupila v Loulé do finále dvouhry
Dominika Šalková (281.), která má za sebou v portugalském Loulé hodně náročný páteční program, během něhož zvládla dva zápasy singlu a také čtvrtfinále deblu, pokračuje na vítězné vlně i v sobotu. V semifinále dvouhry si pátá nasazená poradila s Maďarkou Natalií Szabaninovou (546.) za hodinu a 40 minut po setech 7:5, 6:4 a zahraje si v neděli o titul.

Češka prohrávala v první sadě už 1:4, ale povedlo se jí skóre otočit a vybojovat vedení 1:0. Ve druhém dějství se role obrátily a naopak Szabaninová stáhla ztrátu dvou brejků, díky čemuž srovnala na 4:4. Koncovka ale opět patřila Šalkové, která v devátém gemu opět prorazila Maďarce podání a duel úspěšně dopodávala.

Fruhvirtová zvládla i druhý sobotní zápas
Brenda Fruhvirtová (139.), která dopoledne otočila v italské Santa Margheritě di Pule zápas s Alisou Okťabrevovou (-), si v odpoledním čtvrtfinále počínala o poznání suverénněji. Domácí Tatianě Pieriové (547.) dokonce uštědřila kanára a nakonec postoupila mezi nejlepší čtyřku za 82 minut po výhře 6:0, 6:4.

Nejvýše nasazená hráčka italského turnaje ITF ve druhém dějství sice neudržela za stavu 2:1 výhodu brejku a přišla poprvé o podání, ale v dalším průběhu už další ztrátu servisu nepřipustila. V sedmé hře pak znovu prorazila Pieriové podání a zápas úspěšně doservírovala.

Barnat s Hrazdilem slaví první společný titul
Jiří Barnat a Jan Hrazdil se i na třetím společném turnaji probojovali do finále a tentokrát už finálovou účast proměnili v premiérový společný titul. Česká dvojice porazila v zápase o titul na podniku ITF M15 v egyptském Šarm aš-Šajchu pár Ilja Simakin, Pavel Verbin po setech 6:2, 6:4.

Utkání trvalo rovnou hodinu a české duo v něm ani jednou neztratilo podání. První set Barnat s Hrazdilem uzmuli na svou stranu díky dvěma brejkům v prvním a sedmém gemu, o něco vyrovnanější druhou sadu rozhodl jediný brejk českého páru hned v její úvodní hře.

Pro Barnata se jedná celkově o sedmý deblový titul, pro Hrazdila o druhý.

Donald si zahraje poprvé v kariéře finále

Český tenista Matthew William Donald (991.) se poprvé v kariéře probojoval do finále profesionálního turnaje, poté co na podniku ITF M15 v řeckém Heraklionu porazil Nizozemce Sidaneho Pontjodikroma (531.) po setech 6:7(1), 6:2, 6:4. První set dramatického utkání nabídl hned šest brejků, tři na každé straně, takže nakonec ho musel rozhodnout až tiebreak. V něm byl úspěšnější nizozemský tenista, Donald uhrál pouze jeden bod.

Tento neúspěch však českého tenistu nesrazil, spíše ho naopak motivoval do dalšího průběhu utkání. Osmnáctiletý tenista svého soupeře ve druhém setu převyšoval a hned čtyřikrát mu vzal servis, takže mu ani nemuselo vadit, že sám byl dvakrát o svůj servis připraven. Donald měl výborný vstup do rozhodující sady a dostal se do vedení 3:1. Nizozemec sice dokázal srovnat na 3:3, ale český tenista vzápětí získal další brejk a tentokrát si už náskok udržel až do konce.

O svůj první profesionální titul si Donald zahraje v neděli proti Francouzi Valentinu Royerovi (299.).

Paulson s Riklem získali v Ortisei nejcennější společný titul
Andrew Paulson s Patrikem Riklem získali svůj nejcennější společný deblový triumf! Česká dvojice porazila ve finále challengeru v italském Ortisei rakousko-švýcarský pár Maximilian Neuchrist, Jakub Paul po setech 4:6, 7:6(7), 11:9.

Vyrovnanou první sadu finálového utkání ovládli Neuchrist s Paulem, kterým k tomuto počinu stačil jediný brejk v pátém gemu. České duo si sice vypracovalo v šestém a osmém gemu hned čtyři brejkboly, ani jeden ale nevyužilo.

Ve druhé sadě Paulson s Riklem dokázali ve čtvrté hře poprvé prolomit servis svých soupeřů, jenomže ti hned přispěchali s rebrejkem a z 1:3 poměrně rychle srovnali na 3:3.Druhý set rozhodl až tiebreak, ve kterém nejprve česká dvojice odvrátila za stavu 5:6 mečbol a za pár chvil využila svůj druhý setbol, kterým srovnala finále na 1:1 na sety.

Rozhodující supertiebreak dopadl nakonec lépe pro Paulsona s Riklem, kteří ho vyhráli 11:9, když proměnili v pořadí svůj druhý mečbol.

Zápasu se podrobněji věnujeme v samostatném článku.

Klimovičová ztratila v semifinále v Egyptě jen dva gemy
Linda Klimovičová (552.) předvedla v semifinále turnaje ITF W25 v egyptském Šarm aš-Šajchu naprosto dominantní jízdu, slovenskou soupeřku Salmu Drugdovou (793.) porazila za hodinu a 27 minut jednoznačně 6:0, 6:2.

Devatenáctiletá Češka pustila svou soupeřku ke třem brejkbolům, ani jednou ale o podání nepřišla. Sama využila polovinu z deseti nabídnutých šancí na brejk. Klimovičová mohla být nadmíru spokojena se svým servisem, po prvním podání vyhrála 79 procent výměn.

V neděli si Klimovičová zahraje o svůj druhý profesionální titul, přičemž ten první získala shodou okolností v únoru letošního roku rovněž v Šarm aš-Šajchu. Tenkrát se však jednalo „pouze“ o turnaj s dotací 15 tisíc dolarů.

B. Fruhvirtová je v Itálii po otočce ve čtvrtfinále
Brenda Fruhvirtová (139.) zvládla odložené osmifinále na turnaji ITF W25 v italské Santa Margheritě di Pula, ve kterém porazila Alisu Okťabrevovou (-) po setech 2:6, 6:1, 6:0.

První set šestnáctiletá česká tenistka proti o rok mladší soupeřce, která ani nefiguruje na světovém žebříčku, překvapivě ztratila, ve zbytku utkání už ale na kurtu jasně dominovala. Zápas trval hodinu a 54 minut a Fruhvirtová už se může chystat na čtvrtfinále, které se odehraje ještě dnes a nasazená jednička se v něm utká s Italkou Tatianou Pieriovou (547.).

Challenger Tour

Festval Challenger, Curitiba (muži, BRA, 80 000 USD, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
Oliver Crawford (USA, 225.) – DALIBOR SVRČINA (167.) 7:6(6), 2:6, 6:1

Sparkasse Challenger Val Gardena, Ortisei (muži, ITA, 36 000, tvrdý povrch)
Finále čtyřhry
PAULSON, RIKL – Neuchrist (AUT), Paul (SUI) 4:6, 7:6(7), 11:9

Zápasu se podrobněji věnujeme v samostatném článku.

ITF World Tennis Tour

Fortevillage ITF Trophy, Santa Margherita di Pula (ženy, ITA, 25 000 USD, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
BRENDA FRUHVIRTOVÁ (139.) – Tatiana Pieriová (ITA, 547.) 6:0, 6:4

Osmifinále dvouhry
BRENDA FRUHVIRTOVÁ (139.) – Alisa Okťabrevová (-) 2:6, 6:1, 6:0

Egypt 18 Sharm ElSheikh Women's Future, Šarm aš-Šajch (ženy, EGY, 25 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
LINDA KLIMOVIČOVÁ (552.) – Salma Drugdová (SVK, 793.) 6:0, 6:2

Loulé Ladies Open (ženy, POR, 25 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
Natalia Szabaninová (HUN, 546.) – DOMINIKA ŠALKOVÁ (281.) 5:7, 4:6

Semifinále čtyřhry
Mutavdzicová (GBR), Visscherová (NED) – ŠALKOVÁ, Szabaninová (HUN) 6:7(3), 1:6

Finále čtyřhry
Chomucjanská (-), Laskevičová (-) – ŠALKOVÁ, Szabaninová (HUN) 6:4, 2:4 odloženo

M15 Heraklion (muži, GRE, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Semfinále dvouhry
MATTHEW WILLIAM DONALD (991.) – Sidane Pontjodikromo (NED, 531.) 6:7(1), 6:2, 6:4

Egypt 18 Sharm ElSheikh Men's Future, Šarm aš-Šajch (muži, EGY, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Finále čtyřhry
Simakin, Verbin – BARNAT, HRAZDIL 2:6, 4:6