Počtvrté v řadě! Turnaj mistrů zná pátého účastníka

- Jan Vojkůvka

Turnaj mistrů v italském Turíně se pomalu plní. Ve čtvrtek bylo odhaleno již páté jméno hráče, který si závěrečnou akci sezony zahraje. Dalším jistým účastníkem se stal Rus Andrej Rubljov, jenž právě ve čtvrtek vyhrál ve Vídni osmifinálový zápas proti Matteovi Arnaldimu (7:5, 6:3), což mu definitivně zajistilo postup na ATP Finals.

Šestadvacetiletý Rubljov doplní v italském Turíně, kde se Turnaj mistrů bude hrát od 12. listopadu, již jisté účastníky Novaka Djokoviče, Carlose Alcaraze, Daniila Medveděva a Jannika Sinnera.

„Je to skvělý pocit, skvělá zpráva,“ neskrýval svou radost pátý hráč světa Rubljov, jakmile se dozvěděl, že počtvrté v řadě prošel na Turnaj mistrů. „Po zápase jsem nevěděl, jestli to vítězství bude stačit na jistotu kvalifikace, takže je to skvělý pocit. Na turnaj se těším a jsem rád, že si zase na ATP Finals zahraju.“

Rubljovovi se v této sezoně povedlo potřetí v řadě vybojovat minimálně 50 vítězství na nejvyšším okruhu. Byť letos vyhrál už 54 zápasů a zapsal tedy o jedno vítězství víc, než v minulém ročníku, jeho sbírka trofejí byla trochu skromnější. Rus vyhrál turnaje v Bastadu a Monte Carlu, přičemž loni slavil dokonce čtyři tituly. Na druhou stranu si letos zahrál ještě čtyřikrát ve finále a na Australian Open, Wimbledonu i US Open prošel až do čtvrtfinále.

V letech 2020 a 2021 skončil Rubljov na Turnaji mistrů shodně v základní skupině, loni se mu ovšem povedlo poprvé projít do semifinále. V něm tehdy nestačil na Nora Caspera Ruuda, se kterým se ale nejspíš letos v Turíně nesetká.

V honbě za postupem na Turnaj mistrů jsou aktuálně na šestém místě Stefanos Tsitsipas, na sedmé pozici Alexander Zverev a na osmé příčce Holger Rune. Na toho ztrácí devátý Taylor Fritz pouze 90 bodů. První desítku žebříčku ATP Race uzavírá Hubert Hurkacz.