Devatenáctý deblový titul z challengeru! Kolář vyhrál turnaj v Lisabonu

- Jan Vojkůvka

Zdeněk Kolář a Karol Drzewiecki zvítězili v sobotním finále na challengeru v portugalském Lisabonu. Druzí nasazení porazili domácí pár Jaime Fariu a Henriqua Rocha za hodinu a 17 minut po setech 6:2, 7:6(5). Šestadvacetiletý Kolář vybojoval v této sezoně svůj druhý titul, celkově vyhrál čtyřhru už na devatenáctém challengeru v kariéře.

Kolář začal sbírat deblové tituly na okruhu ATP Challenger Tour už v roce 2017. Tehdy triumfoval třikrát. Od té doby vybojoval alespoň jednu trofej ze čtyřhry v každé sezoně a v úspěšném sběru pokračuje i letos. Poté, co napřed triumfoval v září v rakouském Tullnu se Slovincem Blažem Rolou, dokázal o měsíc později vyhrát také v portugalském Lisabonu.

Síly tentokrát spojil s Karolem Drzewieckim z Polska. Se sedmadvacetiletým deblistou si zahrál vůbec poprvé v kariéře a společně předvedli spanilou jízdu za titulem.

V Lisabonu česko-polský pár neztratil ani jeden set. Ve finále si druzí nasazení poradili s domácími Fariou a Rochou, aniž by ztratili podání. Čelili přitom pouze dvěma brejkbolům.

Po prvním setu, ve kterém Kolář s Drzewieckim prorazili soupeřům dvakrát podání, si oba páry zarputile držely servis až do tiebreaku. V něm česko-polská dvojice prohrávala 3:5, ale pak čtyřmi body v řadě strhla vítězství na svou stranu.

Devatenáctý kariérní titul ze čtyřhry na challengerech vynese Kolářovi posun o 14 pozic na 126. místo deblového žebříčku. Za kariérním maximem bude v novém vydání rankingu zaostávat o pouhých 16 příček.