Před zápasem jsem četla, že to nedám, uzavřela kritikům ústa šampionka Gauffová

- Jan Vojkůvka

Publikum doslova explodovalo ve chvíli, kdy stále teprve devatenáctiletá Coco Gauffová proměnila ve finále US Open mečbol a porazila Arynu Sabalenkovou 2:6, 6:3, 6:2. Byl to okamžik, kterým dotáhla svou fantastickou jízdu po severoamerických dvorcích, na kterých od začátku srpna vyhrála 18 z 19 zápasů, a po trofejích ve Washingtonu a Cincinnati ovládla i první grandslamový turnaj v kariéře.

Gauffovou zpočátku svazovala nervozita a první set prohrála 2:6. Pak se ale uklidnila, zpřesnila svou hru a soupeřku nechala doslova vyházet. I díky 46 nevynuceným chybám Sabalenkové se nakonec mohla po utkání radovat z životního úspěchu.

„Když jsem vyhrála pětistovku ve Washingtonu, lidé říkali, že u toho skončím. Pak jsem vyhrála tisícovku a říkali, že to byl největší titul, jaký jsem mohla vyhrát. Ale o tři týdny později tu stojím s touto trofejí. Chci poděkovat všem, co mi nevěřili,“ řekla devatenáctiletá Američanka, pro kterou byly negativní komentáře na její adresu tím pravým palivem.

„Asi deset minut před zápasem jsem si pročítala komentáře, ve kterých mnozí říkali, že to dnes nedám. To ve mně zapálilo oheň,“ dodala ke své motivaci zavřít kritikům ústa Gauffová.

Pak se už ale naladila na pozitivnější notu. Vždyť vyhrála US Open, největší domácí turnaj, který si mohla podmanit. „Znamená to pro mě hrozně moc. Chtěla bych, abych mohla toto vítězství věnovat svému mladšímu já, aby vidělo, že všechny ty slzy byly směřovány k tomuto okamžiku,“ řekla dojatě.

„Když jsem vyrůstala, byly sestry Williamsovy mou inspirací. Ony mi umožnily věřit v tento sen,“ dotkla se i svých vzorů Sereny a Venus Williamsových. „Není moc černošských sportovců, kteří by ve sportu dominovali. Vlastně si pamatuju pouze je, když jsem byla malá. Díky jejich odkazu jich ale přišlo víc, a i to mi umožnilo více věřit svému snu,“ dodala.

Vítězstvím na US Open se Coco Gauffová posune na třetí místo světa za Arynu Sabalenkovou a Igu Šwiatekovou. Zároveň si s předstihem zajistila účast na finálovém Turnaji mistryň v mexickém Cancúnu.